Produktna berza – nedjeljni pregled 14.09.2015. – 18.09.2015.

Žetva soje i suncokreta je u punom jeku, pa je to osnovni razlog što su uljarice dominantna roba u strukturi trgovanja protekle nedjelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu.

Pravi kuriozitet prošlonedjeljnog trgovanja predstavlja podatak koji do sada nije zabilježen na novosadskoj berzi, jeste činjenica da se žitaricama nije uopšte trgovalo.

Promet od 473 tona robe je za 40,76 odsto manji nego prethodne nedjelje. Finansijska vrijednost prometa je iznosila 16.212.065 dinara ili za 3,75 odsto manje u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedjelje.

Nepojavljivanje pšenice i kukuruza na tržištu i jeste i nije iznenađenje, navode na Produktnoj berzi.

Naime, sa jedne strane to jeste iznenađenje s obzirom na to da su to primarni poljoprivredni proizvodi sa najvećim robnim potencijalom i tržišnim viškovima, ali sa druge strane sunovrat cijene kukuruza i stabilno i pouzdano tržište pšenice bez znakova mogućih cjenovnih promjena su potpuno pasivizirali i ponudu i tražnju na ova dva tržišta.

Kukuruz se velikom brzinom približava cijeni koja će otvoriti pozitivnu cjenovnu kalkulaciju izvoznicima, za sada jedinom značajnom segmentu na strani tražnje za veće pojavljivanje na tržištu.

Kada se ta cjenovna tačka dostigne i tržište će značajnije da profunkcioniše. Svakako da će još značajniji faktor za pokretanje ovog tržišta biti nastupajuća berba.

Očekivanja od novog roda nisu na nivou prošlogodišnjih rezultata, ali i dalje to će svakako biti roba sa najvećim robnim viškovima na tržištu.

Soja novog roda i pored svih predviđanja ili bolje rečeno želje nekih kupaca, ipak drži nivo relativno visoke cijene koja je krajem nedjelje došla do nivoa 40,00 dinara za kilogram (din/kg) bez PDV.

Prosječna cijena trgovanja u nedjelji za nama je iznosila 43,86 din/kg (39,87 bez PDV), što je za 1,13 odsto više u odnosu na prethodnu nedjelju.

Soje je posijano mnogo, ali je hektarski prinos relativno mali, pa se ova dva faktora međusobno potiru, što znači da će u svakom slučaju imati dovoljno veliku ponudu, ali ne toliku da bi značajnije pala cijena u odnosu na cijenu prošlogodišnjeg roda.

Iz sektora uljarica trgovano je značajnije još i suncokretovom sačmom sa 33 odsto proteina, od suncokreta ovogodišnjeg roda.

Prosječna cijena ove robe protekle nedjelje je iznosila 28,73 din/kg ( 23,94 bez PDV).

Ovo je prvo trgovanje suncokretovom sačmom novog roda, pa nema ni upoređujućeg podatka koji bi govorio o cjenovnom trendu.

Na berzanskom tržištu protekle nedjelje realizovana je kupoprodaja sjemenske pšenice, prepakovane od roda 2014. godine i to po cijeni od 28,05 din/kg.

Dalji pad nedjeljnog prometa na Produktnoj berzi, prouzrokovan je potpunim odsustvom kukuruza i pšenice iz strukture ukupnog prometa.

I dok se na osnovu kotiranih ponuda može reći da je cijena pšenice i dalje relativno stabilna, na tržištu kukuruza situacija je bitno drugačija. Potencijalni prodavci su iz dana u dan obarali cijenu čak do nivoa od 16,00 din/kg, bez PDV-a, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Istovremeno, intenzivno se trgovalo sojom i suncokretovom sačmom, te su i njihove zaključene cijene imale isključivi uticaj na ovonedjeljno kretanje PRODEX-a.

I dok je cijena soje u blagom porastu u odnosu na prethodnu nedjelju, za 0,30 din/kg, dotle cijena tridesettrojke bilježi veoma izražen pad. Ove nedjelje se suncokretovom sačmom trgovalo i po 23,70 din/kg, bez PDV-a, što je za čak 6,50 din/kg niže nego u prethodnom periodu.

Intenzivan pad cijene suncokretove sačme oborio je ovonedjeljnu indeksnu vrijednost PRODEX-a.

Pad indeksne vrijednosti ovog pokazatelja bio bi znatno izraženiji da su ovonedjeljne ponuđene cijene i starog i novog kukuruza naišle na odgovarajuću tražnju.

Ovako, na današnji dan PRODEX bilježi indeksnu vrijednost od 210,06 poena, što je za 0,41 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

Check Also

Auto-putem od početka godine prošlo 760.200 vozila

Auto-putem Princeza Ksenija je od početka ove godine prošlo 760.200 vozila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.