Direktor Poreske uprave Milan Lakićević podnio ostavku

Dodajte komentar

Direktor Poreske uprave Milan Lakićević podnio je neopozivu pisanu ostavku na tu funkciju, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Ostavka je upućena ministru finansija Radoju Žugiću, a o tome treba da se izjasni Vlada. Lakićević, koji je profesor na podgoričkom Ekonomskom fakultetu, došao je na tu poziciju početkom 2013.

On juče nije želio da odgovori na pitanje “Vijesti” zašto je otišao sa mjesta prvog čovjeka jedne od najvažnijih državnih institucija.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz više izvora, Lakićević nije mogao da podnese kritike o visini poreskog duga, njegovoj slaboj naplati, ni pritiske da preduzme oštrije mjere prema određenim poreskim obveznicima.

Naslijedio je većinu problema sa kojima se ta institucija godinama suočava. Od stupanja na dužnost, iznosio je različite podatke o poreskom dugu uz objašnjenje da informacioni sistem PU ne omogućava dobijan je preciznih podataka što toj instituciji pravi probleme i da baza podataka nije zadovoljavajuća. Kao glavne razloge za to stanje naznačio je nemarnost i nedisciplinu poreskih obveznika koji nijesu blagovremeno podnosili ili povlačili poreske prijave, ali i da ima propusta PU u ažuriranju podataka o poreskim obveznicima i sređivanju njihovih analitičkih kartica.

Posljednji zvanični podatak da je poreski dug na kraju prošle godine bio 720,1 milion eura saopštila je Državna revizorska institucija (DRI) u izvještaju o efikasnosti PU u naplati poreskog duga koji je objavila u junu ove godine.

U posljednjoj objavi u oktobru prošle godine PU je navela da je dug 537 miliona. Prije toga su Izvršni direktor Daily Press-a Željko Ivanović smatra da je jedan od razloga Lakićevićevog odlaska nemilosrdni pritisak premijera Mila Đukanovića da nastavi sa progonom TV Vijesti.

“lako je Lakićević dugo i možda nevoljno pristajao da učestvuje u tome, sada kada je možda iskazao rezervu spram hajke premijera na jedinu nezavisnu TV u CG, on je obrisan. Smatram da je smijenjen jer je njegova neopoziva ostavka iznuđeni čin i posljedica brutalnosti premijera. Sve to ukazuje na stanje u institucijama i njihov servilni odnos prema jednom čovjeku i njegovoj neupitnoj volji”, ocijenio je Ivanović. On dodaje da je selektivna primjena zakona po želji premijera pravi prikaz tragičnog stanja u crnogorskom društvu i institucijama.

Navodi da je prilog tezi i to da je “Crna Gora privatna država jednog čovjeka i njegove porodice, te da svako ko to ne prihvati biva uništen ili prinuđen da podnese ostavku”. saopštavali da je 354 miliona, pa oko 330 miliona.

Premijer Milo Đukanović je krajem marta na premijerskom satu u Skupštini kazao da je dug 420 miliona. Veliki dio poreskog duga je nenaplativ. Preporuka DRI je da se on briše, kao i da se u saradnji sa Ministarstvom finansija utvrdi model kojim će se definisati kriterijumi za identifikaciju nenaplativog duga i način klasifikacije i evidencije.

DRI je navela da nije mogla da se uvjeri u tačnost podataka o strukturi i ukupnom poreskom dugu na kraju 2014. jer evidencija obaveza nije jedinstvena i dovoljno ažurna.

Rukovodilac te revizije senator Branislav Radulović pohvalio je saradnju sa Lakićevićem koji je podržao sve navode DRI.

Vrhovna revizija je nekoliko puta ranije pozivala Vladu da uradi nešto po pitanju unapređenja kapaciteta PU od čijeg rada dosta zavisi punjenje državnog budžeta.

Na tome je insistirao i skupštinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije kroz posebne zaključke, koji su jednoglasno usvojeni.

Tražili mu da agresivnije naplaćuje dugove pojedinaca

Opozicioni poslanici su isticali da PU mora da krene u agresivniju naplatu poreskog duga od biznismena i kompanija koji su bliski vlasti.

Jedan od problema o kome se govori u opozicionim i finansijskim krugovima je taj što se namjerno ne naplaćuje poreski dug određenim dužnicima, već se dozvoljava da on zastarijava pa onda nema zakonskih mogućnosti za njegovu naplatu.

Za vrijeme mandata Lakićevića objavljena je lista 100 najvećih poreskih dužnika. To je na zahtjev šefa skupštinskog odbora za ekonomiju Aleksandra Damjanovića (SNP) prethodno izglasano u parlamentu dopunama zakona o poreskoj administraciji. Lakićević je kazao i da je spreman da prihvati zahtjev Damjanovića da se objavi lista poreskih dužnika koji protiv države vode sporove, ali to do danas nije urađeno. Ta lista bi uvećala cifru poreskih dugovanja.

Postanci su tražili i da se PU obezbijede veći budžetski prihodi.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *