Virtualne valute u SAD proglašene robom

Dodajte komentar

Virtualna valuta sada je službeno roba, poput sirove nafte ili pšenice, javljeno je u četvrtak iz američke regulatorne komisije za trgovanje robnim ugovorima (CFTC).

Agencija je pokrenula postupak protiv startup kompanije Coinflip i njenog izvršnog direktora Francisca Riordana zbog trgovanja bitcoinima s opcionim ugovorima na njihovoj platformi Derivabit, bez registracije djelatnosti i ispunjavanja propisa agencije koji regulišu trgovanje robnim ugovorima.

Ista pravila za trgovanje

Rješenjem je potvrđeno da se platforme za trgovanje bitcoinima moraju registrovati, drugim riječima, potvrđeno je da su bitcoin i druge digitalne valute zapravo roba koja je obuhvaćena američkim Zakonom o robnoj razmjeni (CEA). Tako će CFTC nadzirati trgovanje kriptovalutnim opcijama i ugovorima i intervenisati u slučaju kršenja propisa, prenosi Bloomberg.

“Iako u svijetu vlada veliko uzbuđenje oko Bitcoina i ostalih virtualnih valuta, inovativnost nije razlog da se njihovo funkcionisanje na istom tržišnom prostoru ne podvrgava propisima primjenjivim za ostale učesnike na tržištima “, izjavio je Aitan Goelman, direktor za sprovođenje CFTC.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *