Tržišta mogu da odahnu, FED ipak nije podigao kamatnu stopu

Dodajte komentar

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) odlučila je da zadrži kamatnu stopu na rekordno niskom nivou, objašnjavajući to usporavanjem rasta svjetske privrede. Fed je zadržao kamatu iako američka privreda ne posustaje već se održava na istom nivou.

Kamatna stopa se nalazi na nivou od 0,0 do 0,25 odsto od krize iz 2008. godine, što je omogućilo svijetu ogromne količine jeftinog dolara, prenijela je agencija AFP.

Članovi Fedovog Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) su sinoć ipak saopštili da očekuju da će kamatna stopa do kraja godine biti povećana.

“Razvoj događaja na svjetskom ekonomskom i finansijskom planu je možda pomalo ograničio ekonomsku aktivnost i vjerovatno je da će u bližoj budućnosti uticati na pad inflacije”, naveo je Fed.

U prognozi koju je Fed objavio uz saopštenje o kamatnoj stopi navodi se da Uprava “prati dešavanja u inostranstvu”, što se očigledno odnosi na aktuelno usporavanje rasta kineske privrede.

Članovi FOMC-a su dva dana razmatrali da li da povećaju kamatnu stopu prvi put u posljednjih devet godina, što bi bio pomak od njihove ekstremno labave monetarne politike koja datira od finansijske krize iz 2008. godine.

Analitičari i mediji prethodnih dana prognozirali su da dosta stvari može da krene po zlu ukoliko Fed odluči da podigne kamatne stope. Uglavnom su bili saglasni oko toga da finansijska tržišta još nisu spremna na takav potez, kao i da bi se lako mogla suočiti sa poteškoćama.

Sinoć su se bili okupili i ljevičarski aktivisti koji su protestvovali ispred američke centralne banke.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *