47 sekundi mudrosti Hozea Muhike

Dodajte komentar

Bivši predsjednik Urugvaja osim po skromnosti, poznat je i po svojim mudrostima koje se širom svijeta prenose kao svojevrstan glas spasa čovječanstva. Jedna takva mudrost nalazi se i u ovom videu, u kojem Hoze Muhika za 47 sekundi demistifikuje suštinu današnjeg potrošačkog društva.

Bivši gerilac i zatovrenik, živi na farmi sa svojom suprugom, vozi “bubu”, pomaže komšijama oko kućnih poslova i za sebe je zadržavao svega 10 odsto predsjedničke plate. Od 12.500 dolara, koliko je iznosila njegova plata, zadržavao je svega 1.250, koje je trošio na osnovne životne namirnice, ostatak davao u humanitarne svrhe i za izgradnju stanova za samohrane majke. Svoje veliko srce otvorio je i sada jeku izbjegličke krize, kada je prije nekoliko dana svoju kuću ponudio kao privremeni dom za stotinu djece sirijskih izbjeglica.

Urugvaj je 2013. proglašen i zemljom godine zbog reformi koje je Muhika sproveo, a koje su se prvenstveno odnosile na legalizaciju marihuane i gej brakova.

Pogledajte Muhikovu poruku o potrošakom društvu u 47 sekundi

https://youtu.be/Sr3nIon9qi8

“Izmislili smo planinu prevelikih potreba. Imaš potrebu da kupuješ, potrebu da bacaš… Trošimo svoje živote kupujući. Kad kupim nešto, ili kad ti kupiš nešto, mi to ne plaćamo novcem, plaćmo ga vremenom našeg života koje smo proveli zarađujući taj novac. Razlika je u tome što život ne možeš da kupiš. Život ide dalje. Užasno je da ga trošiš  gubeći svoju slobodu.”

Izvor: Prva

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *