Šef Goldmana Saksa kritikuje kinesko vođenje privrede

Dodajte komentar

Generalni direktor američke investicione banke „Goldman Saks“, Lojd Blenkfajn, kritikovao je danas kineske vlasti zbog načina na koji vode sopstvenu privredu, dodajući da u ovom trenutku neće investirati u tu zemlju, javlja američki dnevni list Volstrit Džornal.

On je za američki list rekao da su obimne državne intervencije Kine na tržištu akcija, uključujući njeno finansiranje kupovine akcija, bile nevješte i neorganizovane.

„Oni nemaju puno iskustva u ovim tržišnim stvarima“, rekao je Blenkfajn.

Blenkfajnovi komentari uslijedili su nakon što je njegova banka ranije ovog mjeseca procijenila da će privreda Kine u ovoj godini ostvariti rast od oko 6,0 odsto, što je ispod zvaničnih podataka o rastu BDP-a od 7,0 odsto u prvom i drugom ovogodišnjem kvartalu.

Šef „Goldman Saksa“ je dodao da u ovom trenutku neće investirati u Kini, kao i da su kineski lideri svijesni postojećih problema, ali da bi promjena politike bila izuzetno teška.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) snizila je juče prognozu rasta globalne privrede za 2015. i 2016. godinu, uz upozorenje da su perspektive rasta globalne privrede tmurne zbog neizvjesnosti u Kini i usporavanja u Brazilu.

Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *