Rađa se kralj piva, vrijedan 200 milijardi eura

Dodajte komentar

Najveći svjetski proizvođač piva AB InBev objavio je namjeru da kupi svog konkurenta SABMiler, da bi formirao giganta koji će proizvoditi oko trećinu piva u svijetu To pivo imalo bi berzansku kapitalizaciju veću od 200 milijardi eura.

Dva najveća proizvođača piva na svijetu mogla bi uskoro udružiti snage pošto je Anhojzer-Buš, vlasnik Badvajzera i Beksa, saopštio da je iznio ponudu za preuzimanje Sabmilera, vlasnika Milera i Grolša.

Mada nije bilo detalja ponude, akcije Sabmilera su porasle 22 odsto posle objavljivanje vijesti, što ukazuje da investitori očekuju da se u sporazumu ta kompanija vrjednuje na oko 90 milijardi dolara. Akcije AB InBeva su porasle za sedam odsto.

Nova kompanija imala bi tržišnu vrijednost oko 275 milijardi dolara i bila bi daleko najveći proizvođač piva na svijetu, zbog čega bi vlasti u nekim zemljama mogle reagovati pošto dogovor može ugušiti konkurenciju i povećati cijene piva.

“Namjera AB InBev je da radi s bordom Sabmilera ka preporučenoj transakciji. Nije izvjesno da će ovaj pristup rezultirati ponudom ili sporazumom”, navela je u saopštenju ta kompanija sa sedpštem u Velikoj Britaniji.

Sab miler je postao drugi najveći proizvođač piva 2002. kada je kompanija Sautafrikan brueris preuzeo Miler bruing sa sjedištem u SAD. Ta kompanija sa sjedištem u Londonu je saopštila da će ispitati predlog.

AB InBev je stvoren 2009. kada je brazilsko-belgijska kompanija InBev kupila američki Anhojzer Buš.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *