Hrvat tužio državu: Za manje od jednog centa sudili se 30 godina

Dodajte komentar

Punih 29 godina trebalo je Opštinskom sudu u Splitu da, zasad nepravosnažno, riješi tužbu Trajana S. iz Splita protiv države “radi činjenja i naknade štete” tešku 120.000 nekadašnjih jugoslavenskih dinara, odnosno, u današnjoj hrvatskoj valuti, vrijednosti jedne lipe (manje od jednog euro centa).

Naime, prema presudi koja je objavljena nedavno, odbijen je tužbeni zahtjev po kojem je Trajan tražio od države da mu “u roku od 60 dana postavi na vanjskim zidovima stana na 10. spratu stambene zgrade u Splitu hidroizolaciju i termoizolaciju koja će onemogućiti prodor spoljnje vlage i stvaranje kondenzirane vlage, da izmijeni drvenariju u istom stanu, te unutrašnjost spoljnjih zidova uredi, sve po važećim normativima u građevinarstvu”.

Isto tako, odbijen je i zahtjev za naknadu štete za pojačano grijanje u stanu, a po kojem je Trajan S. tražio “iznos od 0,01 kune (ranije 120.000,00 dinara) sa 76 posto kamata koje teku za vrijeme od podnošenja tužbe do isplate”. Budući da je izgubio spor, dužan je državi nadoknaditi 250 kuna (oko 32  eura) parničnog troška.

Cijela je ova višedesetljetna sudska epopeja počela 1986. godine kad je Trajan S. Opštinskom sudu u Splitu podnio tužbu protiv protiv SFRJ-SSNO-Vojna pošta 7345/27. Tada je postavio tužbeni zahtjev na činjenje (poduzimanje određenih radnji na stanu) i radi naknade štete u iznosu od tadašnjih 120.000 dinara.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *