Cijene struje mogu dići do 19% do 2020

Dodajte komentar

Cijene struje za domaćinstva i male .kupce koji ne pri^ padaju kategoriji domaćinstava snabdjevači, nakon januara 2017. godine, mogu mijenjati uz ograničenja. Ta ograničenja, kako je definisano novim Predlogom zakona o energetici, podrazumijevaju da se cijene za krajnje kupce ne mogu povećati više od sedam odsto u 2017. i ne više od šest odsto naredne i 2019. godine.Ograničenja za povećanje cijena struje za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstava tržišni snabdjevač može primjenjivati najduže do kraja 2019. godine.

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem poskupila je 0,94 odsto u avgustu prošle godine, pa kilovat sat košta 10,08 centi sa PDV-om. Kod ostalih potrošača uglavnom su blago smanjene tarife. Cijene su povećavane tri godine uzastopno, a nove se, vjerovatno veće od jedan do tri odsto, očekuju 1. januara.

Ukoliko cijene budu povećavane u skladu sa predviđenim iz zakonskog rješenja, kilovat-sat će do kraja 2019. koštati oko 13 centi za domaćinstva, ukoliko ne bude promjena PDV-a ili eventualno vanrednih povećanja cijena.

Vladin partner u javnom snabdjevaču Elektroprivredi, italijanski A2A, tražio je u pregovorima za nastavak saradnje u EPCG siguran regulatomi okvir koji garantuje rast cijena.

Prema ranijim obrazloženjima, cijene struje u Crnoj Gori se povećavaju kako bi se uskladile sa evropskim, iako je u pojedinim evropskim gradovima struja i sada jeftinija nego u Crnoj Gori.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *