Zbog kredita u švajcarskim francima traže smjenu guvernera

Dodajte komentar

Nekoliko stotina članova i simpatizera Udruge Franak iz Zagreba, Šibenika, Zadra i Istre protestovali si ispred zgrade Hrvatske narodne banke (HNB) tražeći smjenu guvernera Borisa Vujčića i uzvikujući “Lopove, lopove!“, javlja Anadolu Agency (AA).Osim smjene guvernera HNB-a Borisa Vujčića, članovi Udruženja Franak htjeli su ovim protestom da podrže hrvatsku Vladu i Sabor u donošenju paketa zakona kojima bi se njihovi krediti podignuti u švajcarskim francima (CHF) konvertovali i izjednačili sa kreditima u eurima. Sabor bi već sutra trebalo da započne raspravu o ovom prijedlogu Vlade.

Protestanti su poruku guvernera HNB-a Borisa Vujčića, koja se pojavila u javnosti nakon odluke Vlade da će napraviti konverziju kredita u euro, nazvali “zastrašivanjem javnosti”.

Guvernera su zbog njegovih tvrdnji kako bi ova mjera mogla dovesti do nestabilnosti kune i narušila povjerenje banaka nazvali “meteorologom“.

“Svaka banka ima državu, u Hrvatskoj banke imaju državu“, “Za zakon“, “Stop dužničkom ropstvu“ samo su neki od transparenata koje su protestanti istakli ispred zgrade HNB-a.

Protestanti su poručili kako HNB pokušava da zastraši građane i prisili Vladu da ukine predlog zakona kojima vlast pokušava da zašti svoje građane.

Bizis.ba

Foto: Večernji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *