Kako evropske banke koriste slabosti njemačkog bankarskog sektora?

Dodajte komentar

Snažna ekonomija s oslabljenim bankarskim sektorom čini Njemačku metom za ambiciozne evropske banke koje su osjetile veliku priliku za širenje u njemački Mittelstand – sektoru industrijskih kompanija srednje veličine.

Banke poput BNP Paribasa, HSBC-a, Santandera i Société Généralea jačaju svoju prisutnost u najvećoj evropskoj ekonomiji, ciljajući na preuzimanje klijenata među srednjim kompanijama, ali i najvećim međunarodnim grupacijama, piše Financial Times.Šansu za proširenje mreže svojih korporativnih klijenata dobile su jer su se njemačke banke našle u problemima – Deutsche Bank sprovodi dugotrajno restrukturiranje, a Commerzbank je snažno pogođen finansijskom krizom.

Riječ je o promjenama u samim temeljima njemačkog bankarskog tržišta, tvrdi Torsten Murke, izvršni direktor korporativnog i institucionalnog bankarstva u njemačkoj kancelariji BNP Paribasa u Frankfurtu.

No, uprkos problemima u bankarskom sektoru, Njemačka je još uvijek motor evropske ekonomije. Njene Mittelstand kompanije uspješno posluju na međunarodnom tržištu u upravo to ih čini tako privlačnima stranim bankama.

U posljednjih nekoliko godina, tumači Murke, njemačko tržište je postalo mnogo atraktivnije. “Mogućnost je tu, ali ključno je objasniti klijentima šta im se nudi.”

Mala i srednja njemačka poduzeća uglavnom imaju dugotrajna partnerstva s lokalnim, pokrajinskim bankama koja je teško raskinuti.

Zbog toga se strane banke takmiče s velikim nacionalnim igračima poput Commerzbanka i Deutsche Banke u borbi za manje industrijske klijente.

“Primjećujemo da su prilično agresivni u ponudi s cijenama kredita… ali pitanje je koliko su takve ponude profitabilne”, komentariše izvršni direktor jedne velike njemačke banke.

Dok marže nisu visoke, troškovi i rizici uključeni u pozajmljivanje Mittelstand kompanijama su privlačno niski. Nakon što je odnos između zajmoprimca i zajmodavca uspostavljen, to može postati izvor prihoda i biti ona može biti izvor prihoda idodatne prodaje usluga decenijama.

Njemački bankari tumače da je decentraloizovana priroda nacionalne ekonomije jedna od glavnih prepreka širenju stranih banaka. Snažna poluga njemačke ekonomije su male porodične kompanije koje su često smještene u udaljenim područjima tako da teže bliskim odnosima s lokalnim zajmodavcima.

To znači da je bankama potrebna regionalna infrastruktura kako bi zadovoljile potrebe Mittelstand kompanija.

BNP je upravo nastoji da uspostavi takvu strukturu, a HSBC dugo radi po takvom modelu. Ali većini stranih banaka to nedostaje, one uglavnom pokrivaju velike gradove.

Commerzbank i Deutsche Bank takođe se trude da ponude klijentima više. Commerzbank, po prvi put nakon 2012., planira rast na Mittelstand tržištu, i pri tom cilja na 4 posto. Deutsche Bank je nedavno povećo broj uslužnih mjesta za korporativne klijente sa 70 na 250.

Još jedna prepreka evropskim konkuretima je istorija. Neke strane banke, kao što su Barclays i Royal Bank of Scotland, povukle su se s njemačkog tržišta. Zbog toga će pridošlice teže uvjeriti lokalne kompanije u svoju dugoročnu izdržljivost na njemačkom tržištu. Stoga je za strane banke na njemačkom tržištu pravi izazov uvjeriti ljude da s ulaskom na tržište misle ozbiljno. I dugoročno.

Izvor: Banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *