Šta brojevi na platnim karticama zaista znače?

Nizovi brojeva na našim kreditnim ili debitnim karticama su zbunjujući i za one najpronicljivije. U javnost su izlazile pogrešne informacije o brojevima na karticama. Evo šta oni zapravo označavaju.

Svaki broj igra ključnu ulogu u identifikovanju provajdera kartice, banke ili informacija o računu, kao što omogućava sigurnosnu provjeru.

Generalno, prvi broj ili prva dva broja kreditne ili debitne kartice iznačavaju provajder kartice, a dalji brojevi određuju sve – od valute koja se koristi, do banke koja obrađuje transakciju do individualnog broja računa.
Ali, postoje razlike u zavisnosti od vrste kartice, a evo i koje.

American Express
American Express koristi prva dva broja da bi se identifikovala. To znači da su za American Express karticu prva dva broja uvjek 34 ili 37. Treći i četvrti broj označavaju tip kartice i valutu koja se koristi. Sljedećih šest brojeva predstavljaju broj vašeg računa, dok brojevi od 12. do 14. označavaju broj kartice. Posljednji broj je broj za provjeru, koji je nasumice postavljen da bi zaštitio od grešaka i prevara.

Visa
Visa kartica koristi sličnu formulu, mada ima nekih razlika.
Prvi broj za sve Viza kartice je četiri, a sljedećih šest brojeva povezani su sa finansijskom institucijom. Od sedmog broja do 12., ili od sedmog do 15. broja su oni koji predstavljaju vaš račun. A brojevi od 13. do 16. služe za provjeru.

MasterCard
Kod Master kartice prvi broj je uvjek broj pet. Drugi i treći, drugi i četvrti, ili drugi i peti predstavljaju broj banke. Zatim, svaki broj do broja 15 predstavlja broj račina, dok je posljednji, 16. broj za provjeru.

Bizlife

Check Also

Dolar gura svijet u recesiju i ništa ga ne zaustavlja

Pola vijeka nakon kolapsa Bretton Woods sporazuma, kojim su udareni temelji poslijeratne finansijske infrastrukture na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.