Srbija: Građani mogu da tuže banku za oduzeti stan

Dodajte komentar

Vlada Srbije usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hipoteci i uputila ga poslanicima Skupštine Srbije na usvajanje po hitnom postupku da bi se postojeći zakonski akt uskladio s odlukom Ustavnog suda Srbije.

Jer, tek kada poslanici Skupštine Srbije usvoje izmjene Zakona o hipoteci, građani će moći da se žale sudu zbog toga što im je banka oduzela stan zbog kašnjenja u otplati kredita. Sada na to nemaju pravo.

U Srbiji ima 21.000 građana koji su uzeli kredit u „švajcarcima” i 75.000 onih čiji je kredit u eurima.

Ukoliko građanin kom je banka oduzela stan na ime hipoteke dobije sudski spor, banka mora da ga isplati u visini u kojoj je procijenila vrijednost stana. Nova pravila odnose se na sve građane koji su kredit garantovali nekretninom ili zemljištem, ali i na sve koji tek planiraju da se zaduže.

Predloženim izmjenama Zakona o hipoteci, a ima ih ukupno šest, omogućava se bankama da pravo prodaje stiču danom konačnosti rješenja o zabilježbi hipotekarne prodaje.

Među izmjenama je i obaveza banke da organizuje prvu akcijsku prodaju nekretnine u roku od pola godine od dana konačnosti rješenja o zabilježbi.

Oglas o održavanju prve aukcijske prodaje mora biti na vidan način objavljen u visokotiražnom dnevnom listu, i to najmanje 30 dana prije zakazane prodaje.

U isto vrijeme, banka ima obavezu da vlasniku nepokretnosti koja je hipoteka prosljedi oglas, izjavu o tome u kojem roku se može isplatiti cjelokupni dug da bi se izbjegla prodaja. Početna cijena aukcije ne može biti niža od 75 odsto procjenjene vrijednosti. Ako prva aukcija ne uspije, početna cijena na drugoj aukciji ne može biti niža od 60 odsto procjenjene vrijednosti. Banka može dati i sopstvenu ponudu na aukciji.

U Vladinom obrazloženju izmjena Zakona o hipoteci tvrde da one predstavljaju i sprovođenje ciljeva utvrđenih Strategijom za rješavanje problematičnih kredita, koju je Vlada Srbije usvojila, pogotovo u djelu koji se odnosi na unapređenje vansudskog postupka prodaje, ali se omogućava i dodatna zaštita za stranke koje smatraju da prvostepeni i drugostepeni organ uprave nije pravilno postupio u postupku donošenja pojedinačnog upravnog akta.
U bankama koje posluju u Srbiji smatraju da će tim izmjenama na udaru biti građani koji ne otplaćuju kredit duže od tri mjeseca, a procjenjuje se da je takvih najmanje 3.000.

Predsjednik Udruženja „Efektiva” Dejan Gavrilović procjenjuje da danas s otplatom kasni mnogo više građana nego 2013. godine.

Svakako da će izmjenjen Zakon o hipoteci mnogo značiti za građane koji imaju kredite koje ne mogu da otplaćuju na vrijeme jer će sada dobiti priliku da se žale sudu i da eventualno tako ponište odluku banke o oduzimanju stana, kuće, fabrike, mašina…

Međutim, izmjenjeni zakon moći će da važi samo od trenutka usvajanja, a nikako ne retroaktivno pa se postavlja pitanje šta s građanima Srbije koji su zbog važećeg Zakona o hipoteci već ostali bez krova nad glavom.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *