Da li bi željeli posao na najudaljenijem mjestu na svijetu

Dodajte komentar

Vlasti u najudaljenijem ostrvu na svijetu raspisale su konkurs za nastavnike. Plovidba do ostrva Tristan da Kunja, zavisno od vremenskih prilika, u prosjeku traje sedam dana.

Vulkansko ostrvo u južnom Atlantiku smatra se najudaljenijim naseljenim ostrvom na svijetu. Trenutno ovdje žive 262 osobe, od kojih su 22 đaci. Uskoro bi broj stanovnika, međutim, mogao da se poveća, jer lokalna britanska uprava traži novo osoblje.

Prvi naseljenici su u 19. vijeku svoju djecu slali na školovanje u Englesku ili Južnu Afriku, a 1971. je otvorena Škola “Sveta Marija”. Trenutno u njoj radi šest nastavnika, koji, doduše, imaju dobro obrazovanje, ali nisu dovoljno kvalifikovani, navodi se u konkursu.

3

Traže se nastavnici matematike i prirodnih nauka, engleskog i geografije. Britanci koji su spremni da se upuste u avanturu treba da požure, budući da se prijave mogu slati do 17. septembra, a uz obalu ostrva Tristan da Kunja godišnje pristane desetak brodova.

Ostrvo je udaljeno oko 3.350 kilometara od Rija de Žanejra i 2.800 kilometara od Rta Dobre nade (Južna Afrika). Najbliže kopno je ostrvo Sveta Jelena, udaljeno 2.429 kilometara.

Tristan da Kunja se ne može pohvaliti bijjelom peščanom plažom, niti hotelom, ima samo jedan pab u zgradi lokalne uprave.

Zbog oštre klime, čestih kiša i temperature oko 15 stepeni posjete ostrvu su vrlo rijetke.2

Ostrvo su prvi naselili Amerikanci 1810. godine, a šest godina kasnije ostrvo je zvanično pripojeno Velikoj Britaniji.

Britanci su na taj način htjeli da spriječe Francusku da iskoristi ostrvo kao bazu za pokušaj oslobađanja Napoleona Bonaparte iz zatvora na ostrvu Sveta Jelena.

Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *