Rojters: Banke pripremaju pravne mjere protiv Hrvatske Vlade

Dodajte komentar

Banke će početi da pripremaju pravne mjere protiv Vlade zbog najave zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima, objavio je u ponedjeljak Reuters pozivajući se na izvor iz jedne od banaka koje smatraju da će biti finansijski oštećene Vladinim planovima. 

Banke, tvrdi taj izvor, namjeravaju datraže arbitražu Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova u Washingonu.

 Banke pripremaju pravne poteze protiv Vlade

“Dosadašnje reakcije Vlade nisu pokazale nikakav znak volje za rzagovorom ili pregovorima s bankama”, citira Reuters. “Banke će zato početi da propremaju pravne mjere. Poslaće obavještenje o sporu prema bilateralnom investicionom sporazumu s Hrvatskom.”

Vlada je prošle nedjelje predložila plan konverzije kredita u švajcarskim francima u eure. Sa sjednice prošlog četvtka Saboru je uputila predloge izmjene dvaju zakona – o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, kojima se predlaže da se položaj korisnika kredita u švajcarcima izjednači s položajem u kojem bi bili da su kredite dizali u eurima te da banke preuzmu sav finansijski teret tog procesa. Procjenjuje se da je riječ o 5 do 7 miljiardi kuna(oko 900 miliona eura).

Banke su odgovorile javnim pozivom na pregovore o podjeli tereta  i predložile dva moguća rješenja, socijalnu klauzulu i osnivanje fonda solidarnosti po uzoru na poljsko rješenje, što su predstavnici Vlade odbili.

 

Protesti austrijske vlade

Grupa banaka koja se smatra ugroženom planom o konverziji, među kojima su Erste, Hypo Alpe Adria, Raiffeisenbank, PBZ, Sberbank, OTP i Splitska Banka Societe Generale, već su o problemu obavijestile Evropsku komisiju, a austrijski ministar finansija Hans Joerg Schelling kritikovao je u petak u Luksemburgu predlog zakona nazivajući pristup hrvatske vlade “nacionalističkim”. Oko 55.000 hrvatskih građana ima kredite u švajcarskim francima ukupne vrijednosti oko 25 milijardi kuna.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *