Kako trgovci varaju potrošače: “Gratis” košta cent ili dva

Dodajte komentar

Kesica vanilinog šecera „Dr. Oetker“ u jednom velikom trgovačkom marketu košta 10 centi, a na rafu pored potrošacima je ponuđeno da ukoliko kupe pakovanje od šest kesica jednu dobijaju gratis, odnosno džabe. Prostom računicom to bi značilo da šest kesica koštaju 60 centi, ali nije tako – cijena je 61 cent, što bi značilo da sedma kesica, koja bi trebalo da je poklon, košta cent.Ovo je samo jedan od brojnih primjera koje smo uočili prilikom obilaska marketa I drogerija kako bismo provjerili da li trgovci naplaćuju gratis proizvode, jer po zakonu to ne bi trebalo da rade. Zakon kaže da se obmanjujućom praksom smatra opisivanje proizvoda oznakama ,,gratis“, ,,besplatno“, ,,bez naknade“ ili slično ako je potrošač dužan da za taj proizvod plati iznos različit od nužnih troškova odgovora na ponudu, troškove dostave ili primanje proizvoda. Ko ne poštuje ovo slovo zakona za njega je predviđena kazna od 3.000 do 40.000 eura.

„Prekršaj“ smo uočili u još jednom marketu. Čokoladica „lion“ se cijeni 43 centa, a poklon pakovanje od 2+1 gratis je 88 centi, što znači da u ovom slučaju trgovac naplaćuje poklon dva centa. Kada smo ih pitali zašto naplaćuju gratis objasnili su da je, zapravo, u obračunu cijene došlo do greške?!

– Ne naplaćujemo gratis proizvode i do sada nijesmo imali nijednu reklamaciju potrošača po ovom pitanju. Izolovani slučaj desio se sa gratis proizvodom iz pakovanja 2+1 „lion čokoladica“. Usljed tehničkog propusta u sistemu, pri formiranju cijene ovog pakovanja nastala je greška u iznosu od dva centa. Odmah po uočavanju ove nepravilnosti greška je uklonjena – kazali su iz marketa.

A nepravilnost je uočena i ispravljena nakon što smo mi ukazali na to. Naš spisak neregularnih gratis proizvoda proširio se kada smo obišli još nekolika marketa.

U jednom od njih kesica vinobrana „aleva“ košta osam centi, a pakovanje od 5+1 gratis je 41 cent. Uočili smo nepravilnost i u prodaji vanilinog šecera od 10 grama „Centroproizvoda“, jer jedna kesica košta devet centi, a pakovanje od 5+1 košta 0,49. U drugom marketu ova ponuda pakovanja gratis proizvoda sasvim je u redu, jer ne naplaćuju gratis.

I zaista, veliki dio poklon ponuda je u redu. Prodaju se u skladu sa zakonom. To smo zapazili u ponudi gratis pelena, zubnih pasti, kao i dezodoransa. Pitali smo inspekciju kakvi su njihovi rezultati na ovom polju. Kazali su da su od početka primjene novog Zakona o zaštiti potrošača, od jula 2014. godine, obavljali niz kontrola, ali smo ostali uskraćeni za odgovor o rezultatima.

– S obzirom na to da softver, uz pomoć kojeg Tržišna inspekcija obavlja aktivnosti, nema izdvojene podatke o ovoj vrsti kontrole, nijesmo u mogućnosti da vam dostavimo statističke podatke – objasnili su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Davanje gratis proizvoda predstavlja, kako kažu iz ove institucije, jednu od prodajnih pogodnosti, odnosno posebnih uslova prodaje predviđenih Zakonom o zaštiti potrošaca i naznačeno je kao davanje dodatnog proizvoda bez naknade, odnosno kao prateći poklon. Iz Uprave za inspekcijske poslove ističu da nijesu imali nijednu pritužbu potrošaca u vezi sa nepravilnostima iz ove oblasti, kao ni posebnu inicijativu za kontrolisanje naplate poklona, odnosno gratis proizvoda.

– Ukoliko čitaoci ili vi imate saznanja o konkretnim slucajevima nepravilnosti u ovoj oblasti, pozivamo vas da nam dostavite podatke kako bismo u skladu sa istima i postupali – poručili su iz Inspekcije.

Kupci se nijesu žalili ni Centru za zaštitu potrošaca. Izvršna direktorica Centra Olga Nikčević kaže za Pobjedu da ne zna da li su potrošaci upoznati sa mogucnošću da trgovci mogu da naplaćuju gratis proizvode.

– Možda trgovci tako naplaćuju pakovanje. Nije mi to poznato. Kako mogu da naplate gratis proizvod ako piše da je gratis? Baš se nijesmo bavili time – kaže ona.

Zaključak je da kontrole izostaju, što trgovcima ostavlja prostor za manipulaciju, a potrošaci, uglavnom, nasijedaju na ove „sitne“ prevare. Sitne, jer je činjenica da, na osnovu onog što je reporterka Pobjede zapazila, u većini, ipak, poštuju zakon.

Izvor: Pobjeda, Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *