Moguće poskupljenje struje do tri odsto

Dodajte komentar

Cijena struje za građane najvjerovatnije će biti povećana od 1. januara, a moguće poskupljenje iznosi od jedan do tri odsto po kilovat-satu električne energije. To je očekivanje više izvora “Vijesti” bliskih energetskim kompanijama.

Rast procjenjuju na osnovu zahtjeva o prihodima za iduću godinu, koje Elektroprivreda (EPCG) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) očekuju da odobre Regulatome agencije za energetiku (RAE).

Struja za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem poskupila 0,94 odsto u avgustu prošle godine, pa kilovat sat košta 10,08 centi sa PDV-om. Kod ostalih potrošača uglavnom su blago smanjene tarife. Cijene su povećavane tri godine uzastopno. Nove će zavisiti od toga koliko će prihoda, koje energetske kompanije ubiraju preko računa za struju, da usvoji Odbor RAE.

Regulator će odluku donijeti do početka decembra za cijene koje će da važe od Nove godine. Iz RAE tvrde da sada ne mogu da procijene da li će one za građane biti povećane.

Iz Agencije su “Vijestima” nedavno kazali da će javnost sa odlukom i eventualno izmijenjenim cijenama struje biti blagovremeno upoznata. Sada pregledaju dokumentaciju, a moguća je njena dopuna. Slijedi analiza dokumenata i zahtijevanih troškova te priprema odluka o utvrđivanju regulatomo dozvoljenog prihoda.

“Iz toga je jasno da u ovom trenutku nema govora o bilo kakvoj procjeni o visini cijena za narednu godinu”, saopštili su iz RAE.

Od januara 2015. crnogorsko tržište električne energije je otvoreno i za ostala preduzeća, ali EPCG nije dobila konkurenciju. RAE reguliše cijene kod te kompanije, odnosno javnog snabdjevača.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *