Euro ojačao, franak i dalje u padu

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima prošle sedmice euro je ojačao prema dolaru, ali i takozvanim valutama-utočištima, kao što su japanski jen i švajcarski franak, jer se oporavila sklonost ulagača prema riziku.

Kurs eura prošle je sedmice skočio prema američkoj valuti 1,6 odsto, na 1,1335 USD. Euro je ojačao i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skočila tri odsto, na 136,75 jena (JPY).I dolar je ojačao prema jenu 1,4 odsto, na 120,60 JPY.

Zbog previranja na svjetskim berzama, izazvanim oštrim padom cijena kineskih dionica i slabljenjem tamošnje privrede, japanska je valuta, koja se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, sedmično jačala, prenosi SEEbiz.

Ali prošle sedmice je njen kurs oštro pao jer je japanski premijer, Shinzo Abe najavio nove podsticajne mjere koje bi trebalo oživjeti privredu, nakon pada u drugom tromjesečju.

Zato ulagači očekuju dalje labavljenje ionako izuzetno labave monetarne politike, a to je pritisnulo cijenu jena.

Jen se našao pod pritiskom i zbog toga što su se svjetska tržišta kapitala stabilizovala pa je izgubio na privlačnosti kao valuta-utočište.
U fokusu ulagača bile su špekulacije o tome što će čelnici američkog Feda iduće sedmice odlučiti o kamatnim stopama.

Kako američka ekonomija stabilno raste, pri čemu se poboljšava situacija na tržištu rada, čelnici Federalnih rezervi (Fed) mogli bi, po prvi puta od 2006. godine, povećati cijenu novca.

Ali sa druge strane, zbog nedavnih potresa na finansijskim tržištima, izazvanih devalvacijom kineskog juana, Fed bi mogao odložiti povećanje kamata do kraja ove ili početka iduće godine.

“Mnogi ulagači drže se izvan tržišta dok ne bude jasnija makroekonomska slika u svijetu i dok ne bude jasnije šta namjerava Fed sa kamatama”, kazao je analitičar u Commonwealth Foreign Exchange, Omer Esiner.

Kako je ponovo ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, tako posljednjih dana padaju kursevi valuta-utočišta.

Tako je, osim jena, prošle sedmice oslabio i švajcarski franak, pa se kurs eura po prvi puta od polovine januara, kada je švajcarska centralna banka prestala braniti franak, probio iznad 1,1 franaka (CHF). Trgovci kažu da je franak pod pritiskom jer dugoročni investitori smanjuju svoje pozicije u francima.

“Proboj kursa eura iznad psihološki važne granice od 1,1 CHF uticao je na snažnu prodaju švajcarske valute. Ali ako veći makroekonomski rizici ponovo uzdrmaju tržišta, kao nesigurnost oko Grčke ili kineske ekonomije, ulagači će ponovo potražiti utočište u sigurnijim investicijama, kao što je franak”, rekao je strateg u Swissquote Bank-u, Peter Rosenstreich.

Portal analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *