ECB istražuje konverziju kredita u švajcarskim francima u Poljskoj i Hrvatskoj

1 komentar

Ministar finansija Austrije Hans Jerg Šeling ocjenio je da je odluka Hrvatske i Poljske o prisilnoj zamjeni kredita u švajcarskim francima na kredite u evrima “skoro antievropska”.On je istakao da “to tako lako neće ići” i da je Evropska centralna banka uspostavila posebnu radnu grupu koja će ovo djelovanje analizirati. Šeling je dodao da djelovanje Hrvatske ima posljedice na banke, a time i na stabilnost.

“Mislim da će evropska centralna banka kao i Evropska komisija sada bilateralno prići Hrvatskoj i Poljskoj, na našu inicijativu, a pogođene su i njemačke i slovenačke banke, od kojih imamo podršku”; objasnio je on. Šeling je naglasio da je “dosta nacionalizma” i objašnjenja da “ih se ne tiče evropski sporazum”.

“To tako ne može, zbog čega sam podržao banke ličnim zalaganjem”, poručio je on u izjavi novinarima.

Izvor: Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Pa ovaj ministar finansija je jedva docekao da uvali svoju spornu banku Amerima i kao toboz EBRD-u, kroz prilicno netransparentnu proceduru i da se ne okrene na takvo lose bankarsko poslovanje.
    A samo treba da procita strukovne tekstove koje pisu strucnjaci njihove agencije za kontrolu banaka koji su kredite u CHF vec dvije godine definisali kao toksicne u predlogu i u realizaciji.
    I, ako je ciji ministar finansija posebni lobista i teski politicar, to je Austrije. Dodatno, ni ECB ni EK, nakon najnovijih rjesenja, se ne bave supervizijom banaka tako da ako je ovaj vijest kao mozda tacna, onda su adrese pogresne za obracanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *