Koliko će migranti koštati Evropu?

Dodajte komentar

Evropska komisija će razmotriti cijenu izbegličke krize koja bi mogla opteretiti budžete EU i njene članica, najavio je u Luksemburg, predsjedavajuća zemlja EU.

“Zatražili smo od Evropske komisije da napravi ekonomsku i finansijsku analizu uticaja koji izbjeglička kriza ima i koji može imati”, rekao je ministar finansija Luksemburga, Pjer Gramenja, posle sastanka sa svojim evropskim kolegama.

Neke države-članice oklijevaju da učestvuju u planu Evropske komisije za raspodelu 160.000 izbjeglica koje su stigle u Evropu kroz zemlje na granicama EU, savladane njihovim prilivom – Mađarsku, Italiju i Grčku.

“Lukemburško Predsjedništvo EU je pozvao Komisiju da sastavi analizu da bi procijenila da li se izbjeglička kriza može smatrati vanrednom okolnošću po pravilima Pakta za stabilnost i rast”, dodao je on.

Prema pravilima EU, zemlje-članice mogu u slučaju izuzetnih okolnosti odstupiti od čvrstog budžetskog okvira Pakta za stabilnost, te njihov budžetski deficit može biti veći od dopuštenog.

“Komisija je čuvar svih sporazuma i ona će, kao i uvjek, primjenjivati pravila Pakta za stabilnost i rast u svim državama članicama na dosledan način, uzimajući u obzir sve faktore koje treba uzeti u obzir”, rekao je evropski komesar za ekonomske poslove, Pjer Moskovisi.

“To će biti učinjeno na vrijeme”, dodao je on.

Neke evropske zemlje traže popuštanje fiskalnih pravila zbog posljedica migracione krize – Austrija, Italija i Irska. Evropska investiciona banka je takođe pokazala spremnost da pomogne prevazilaženje krize.

“EIB je fleksibilno davala hitnu pomoć tokom elementarnih nepogoda. Mi to možemo i moramo učiniti i u vrijeme sadašnje humanitarne krize”, rekao je njen predsjednik Verner Hojer.

On je rekao da bi EIB mogla pomoći državama-članicama da finansiraju infrastrukturu za prijem i pomaganje izbjeglicama na dostojanstven način, posebno za stanovanje i školovanje.

Iako izbjeglice i dalje stižu u Evropu, zemlje EU se bore da nađu zajedničko rješenje ove krize, dok se za njihov prijem zalaže prije svega Njemačka.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *