Koliko će migranti koštati Evropu?

Evropska komisija će razmotriti cijenu izbegličke krize koja bi mogla opteretiti budžete EU i njene članica, najavio je u Luksemburg, predsjedavajuća zemlja EU.

“Zatražili smo od Evropske komisije da napravi ekonomsku i finansijsku analizu uticaja koji izbjeglička kriza ima i koji može imati”, rekao je ministar finansija Luksemburga, Pjer Gramenja, posle sastanka sa svojim evropskim kolegama.

Neke države-članice oklijevaju da učestvuju u planu Evropske komisije za raspodelu 160.000 izbjeglica koje su stigle u Evropu kroz zemlje na granicama EU, savladane njihovim prilivom – Mađarsku, Italiju i Grčku.

“Lukemburško Predsjedništvo EU je pozvao Komisiju da sastavi analizu da bi procijenila da li se izbjeglička kriza može smatrati vanrednom okolnošću po pravilima Pakta za stabilnost i rast”, dodao je on.

Prema pravilima EU, zemlje-članice mogu u slučaju izuzetnih okolnosti odstupiti od čvrstog budžetskog okvira Pakta za stabilnost, te njihov budžetski deficit može biti veći od dopuštenog.

“Komisija je čuvar svih sporazuma i ona će, kao i uvjek, primjenjivati pravila Pakta za stabilnost i rast u svim državama članicama na dosledan način, uzimajući u obzir sve faktore koje treba uzeti u obzir”, rekao je evropski komesar za ekonomske poslove, Pjer Moskovisi.

“To će biti učinjeno na vrijeme”, dodao je on.

Neke evropske zemlje traže popuštanje fiskalnih pravila zbog posljedica migracione krize – Austrija, Italija i Irska. Evropska investiciona banka je takođe pokazala spremnost da pomogne prevazilaženje krize.

“EIB je fleksibilno davala hitnu pomoć tokom elementarnih nepogoda. Mi to možemo i moramo učiniti i u vrijeme sadašnje humanitarne krize”, rekao je njen predsjednik Verner Hojer.

On je rekao da bi EIB mogla pomoći državama-članicama da finansiraju infrastrukturu za prijem i pomaganje izbjeglicama na dostojanstven način, posebno za stanovanje i školovanje.

Iako izbjeglice i dalje stižu u Evropu, zemlje EU se bore da nađu zajedničko rješenje ove krize, dok se za njihov prijem zalaže prije svega Njemačka.

B92

Check Also

Prijavite se za besplatnu online radionicu „Google alati u turizmu“

ICT Hub, u saradnji sa partnerima JS Guruom iz Bosne i Hercegovine i Digitalizuj.Me iz …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *