Ilustracija

Evo kolike su plate hrvatskih bankara

Premijer Hrvatske je ponovno prozvao bankare zbog velikih primanja i bonusa, a njihova primanja nazvao je “platurinama”.

“Ko zarađuje – banke. Ko ima bonuse – bankari. Ne svi. Samo oni najveći koje ne vidite. Oni neće izaći pred kamere. Oni će nekome platiti da kaže što želi. A za takve u Hrvatskoj ja ne radim. Niti sam ikada radio”, rekao je predsjednik Vlade.

A jesu li to zaista platurine ili samo plate, RTL je provjerio u službenim dokumentima i u razgovoru s nizom radnika banaka.

Blagajnici i službenici imaju do 5.000 kuna(oko 660 eura). Lični bankari bankari od 6 do 10(oko 1300 eura). Srednji menadžment od 10 do 17 hiljada kuna (oko 2250 eura) neto dok visoki menadžment-izvršni direktori-imaju od 20 hiljada kuna (oko 2600 eura) i nešto više.

Što su im uredi bliže nebu, to su plate bankovnih menadžera više. Takođe, strani članovi Uprava banaka često imaju više plate i bonuse od domaćih članova. No to je u bankarskom poslu normalno.

Na davanja top menadžmentu u najvećih pet hrvatskih banaka lani je otišlo 172 miliona kuna(oko 22, 7 miliona eura). Udruženje menadžera smatra da to nisu platurine.

“Mislim da je ta izjava samo jedna u nizu demagoških smicalica jer se radi o jednoj potpunoj zamjeni teza. Plate bankara su srazmjerne njihovoj odgovornosti, a bonusi zavise od rezultata”, pojasnio je Esad Čolaković iz Hrvatskog udruženja menadžera Croma.

Nakon finansijskog sloma prije par godina – bonusi bankara su ograničeni. U Hrvatskoj je gornja granica – jedna, a u izuzetku dvije godišnje plate.

Poslovni dnevnik

Check Also

Posle 10 godina promjena upravljačke strukture Instituta sertifikovanih računovodja Crne Gore

Institut sertifikovanih računovodja Crne Gore je 27.11.2020. godine na svojoj web stranici ( www.isrcg.org ) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *