Evo kolike su plate hrvatskih bankara

Dodajte komentar
Ilustracija

Premijer Hrvatske je ponovno prozvao bankare zbog velikih primanja i bonusa, a njihova primanja nazvao je “platurinama”.

“Ko zarađuje – banke. Ko ima bonuse – bankari. Ne svi. Samo oni najveći koje ne vidite. Oni neće izaći pred kamere. Oni će nekome platiti da kaže što želi. A za takve u Hrvatskoj ja ne radim. Niti sam ikada radio”, rekao je predsjednik Vlade.

A jesu li to zaista platurine ili samo plate, RTL je provjerio u službenim dokumentima i u razgovoru s nizom radnika banaka.

Blagajnici i službenici imaju do 5.000 kuna(oko 660 eura). Lični bankari bankari od 6 do 10(oko 1300 eura). Srednji menadžment od 10 do 17 hiljada kuna (oko 2250 eura) neto dok visoki menadžment-izvršni direktori-imaju od 20 hiljada kuna (oko 2600 eura) i nešto više.

Što su im uredi bliže nebu, to su plate bankovnih menadžera više. Takođe, strani članovi Uprava banaka često imaju više plate i bonuse od domaćih članova. No to je u bankarskom poslu normalno.

Na davanja top menadžmentu u najvećih pet hrvatskih banaka lani je otišlo 172 miliona kuna(oko 22, 7 miliona eura). Udruženje menadžera smatra da to nisu platurine.

“Mislim da je ta izjava samo jedna u nizu demagoških smicalica jer se radi o jednoj potpunoj zamjeni teza. Plate bankara su srazmjerne njihovoj odgovornosti, a bonusi zavise od rezultata”, pojasnio je Esad Čolaković iz Hrvatskog udruženja menadžera Croma.

Nakon finansijskog sloma prije par godina – bonusi bankara su ograničeni. U Hrvatskoj je gornja granica – jedna, a u izuzetku dvije godišnje plate.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *