Štrajkovi nanijeli Lufthansi gubitke od 320 miliona eura

Dodajte komentar

Lufthansini letovi u četvrtak su normalizovani završetkom štrajka, ali spor pilota i Uprave i dalje prijeti milionskim gubicima najvećem evropskom avio prevozniku.

Već 13. štrajk u posljednjih godinu i po zaustavljen je sudskom odlukom. Naime, sud u Hessenu zaključio je da primarni cilj štrajkaša nije postizanje sporazuma o penzionisanju, već napad na plan reorganizacije niskotarifne kompanije Eurowings. Prema mišljenju suda, reorganizacija je stvar preduzetnika i ne tiče se sindikata, pa je stoga štrajk proglašen nelegalnim. Odluka suda iznenadila je sindikat Cockpit, ali su naglasili kako nove akcije mogu pokrenuti svake nedjelje. No, novi gubici već su nanijeti.

U dva dana, koliko je trajala posljednja obustava rada, otkazano je preko 1000 letova, a šteta se još zbraja. Tokom prošle godine štrajkovi su nanijeli Lufthansi gubitke od 222 miliona eura zbog otkazivanja 8600 letova. Dodatnih 100 miliona eura gubitaka zabilježeno je u prvoj polovini ove godine. Njemačko udruženje poslodavaca ocijenilo je kako štrajkovi u Lufthansi mogu uzdrmati i cijelu ekonomiju. U spor radnika i Uprave uključila se i politika, pa je tako istaknuti član Hršćansko-demokratske unije (CDU) Michael Fuchs postupke pilota ocijenio “vrlo opasnima” dodavši kako se štrajkovima rizikuje suočavanje Lufthanse s oštrom konkurencijom na tržištu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *