Srbija: Rate za kredit sada upola jeftinije

Dodajte komentar

Narodna banka Srbije odlučila je da olakša zaduživanje građana i privrede, tako što je smanjila svoju kamatu i obaveznu rezervu koje banke moraju da izdvajaju kod nje, pišu Večernje novosti.

Referentna kamata Centralne banke je sada pet odsto i dvaput je manja nego prije godinu i po. Ovim potezom omogućeno je građanima i privredi da se povoljnije zadužuju. Tako je sada dinarski kredit od 100.000 na godinu skoro upola jeftiniji od iste pozajmice uzete prije tri godine. U poređenju sa decembrom prošle godine, na pomenuto zaduženje sada su mjesečne rate niže od 2.000 do 4.000 dinara.

Prije tri godine za zajam od 100.000 je bilo potrebno vratiti 203.184 dinara. Prošle godine je trebalo isplatiti 153.434, a sada 103.279 dinara.

Odluka NBS je prije svega signal bankama da nastave sa smanjenjem kamatnih stopa, ali i da ponude neke olakšice preduzećima. Samim tim bi trebalo da se poveća kreditna aktivnost, koja je već mjesecima u stagnaciji ili čak u padu. Oni koji se zadužuju, samo u posljednjih godinu dana su osjetili olakšanje u svojim novčanicima zbog sve niže referentne kamate NBS.

Referentna kamatna stopa u septembru 2012. je iznosila 10,50 odsto, da bi istog mjeseca 2013. godine porasla na 11 procenata, a zatim je usledio pad u prošloj godini na 8,50 odsto. Ove godine ova kamata je oborena sa osam, koliko je iznosila u januaru, na sadašnjih pet odsto.

Izvršni odbor NBS odlučio je da nastavi sa popuštanjem kaiša, jer su se za to stekli uslovi, i smanjio je stope devizne obavezne rezerve banaka za po jedan odsto u narednih šest obračunskih perioda. To, kako se navodi u saopštenju Centralne banke, znači da će od 18. februara 2016. stope devizne obavezne rezerve na izvore ročnosti do dvije godine, umjesto dosadašnjih 26 odsto, iznositi 20 odsto, a na izvore dužih ročnosti 13 odsto, umjesto 19 odsto.

“Stope dinarske obavezne rezerve su ostale nepromijenjene, tačnije, pet odsto na izvore do dvije godine, i nula odsto na izvore dužih ročnosti, tako da su banke i dalje stimulisane da koriste dinarske izvore finansiranja”, navodi NBS.

Usvojenim izmjenama je dodatno oslobođen dio kreditnog potencijala banaka i očekuje se da banke povećaju kreditnu aktivnost i snize kamatne stope na kredite koje odobravaju klijentima.

NBS je utvrdila da su inflatorni pritisci i dalje niski, a inflaciona očekivanja usidrena u granicama cilja.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *