Slijedi najveći pad nafte u posljednjih četvrt vijeka

Dodajte komentar

Pad cijena nafte, nakon odluke Saudijske Arabije da zaštiti svoj tržišni udio, odraziće se na proizvođače poput onih u SAD koji vade naftu iz škriljaca.

Zbog toga će naredne godine uslijediti najveći pad proizvodnje u posljednjih gotovo četvrt vijeka, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Pojeftinjenje nafte je, takođe, uticalo na potrošače, pa bi tako rast tražnje nafte u ovoj godini trebalo da dostigne najviši nivo za posljednjih pet godina, navodi se u mjesečnom izvještaju IEA, a prenosi agencija Frans pres.

Tržište nafte je u proteklih godinu i po bilo pod uticajem odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), predvođene Saudijskom Arabijom, da sačuva svoj uticaj i suprotstavi se proizvođačima nafte iz škriljaca, koji bi smanjenjem zavisnosti SAD od uvozne nafte, mogli da promijene globalnu dinamiku.

Visoke cijene nafte od preko 100 dolara za barel u 2013. godini omogućile su američkim proizvođačima iz škriljaca da primijene skupe tehnologije za eksploataciju nedostupne nafte, što je omogućilo povećanje zaliha u SAD, koje su najveći svjetski potrošač nafte.

Međutim, budući da su Saudijska Arabija i partneri iz OPEK-a odbili da smanje proizvodnju, cijene sirove nafte su pale sa preko 100 dolara za barel na najniži nivo za posljednjih šest godina.

Naftna industrija, prema tvrdnjama IEA, počinje međutim da reaguje na niže cijene nafte kroz smanjenje proizvodnje.

“Američka proizvodnja nafte će vjerovatno podnijeti teret pada cijena. Posle rekordnog rasta proizvodnje od 1,7 miliona barela dnevno u 2014. godini, najnoviji pad cijena će vjerovatno spriječiti nastavak rasta proizvodnje u SAD”, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *