Visina izdatih garancija skočila sa 101,6 na 208,6 miliona eura

Dodajte komentar

U cilju sprovođenje promjena Zakona o budžetu, Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o dopuni Odluke o zaduživanju i davanju garancija za 2015. godinu kojom je promijenjena visina izdatih garancija sa postojećih 101,6 na 208,6 miliona eura.

Kako se objašnjava u saopštenju, do povećanja je došlo uslijed potrebe za izdavanjem garancija opštinama za kreditni aranžman koji bi omogućio izmirenje obaveza i neizmirenih dugova, refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i racionalizaciju lokalne uprave.

Vlada je danas utvrdila prijedloge zakona o potvrđivanju Sporazuma o državnoj granici između Crne Gore i Republike Kosovo i Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Naglašavajući istorijski značaj ovih dokumenata, Vlada je ocijenila da njihovo donošenje predstavlja najbolju potvrdu politike regionalne saradnje i stabilnosti kojoj je u potpunosti posvećena. Spremnošću da sporazumno urede jedno od najbitnijih bilateralnih pitanja, uz poštovanje principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Crna Gora, Republika Kosovo i Bosna i Hercegovina šalju jasnu poruku da zemlje zapadnog Balkana mogu samostalno rješavati otvorena pitanja. Donošenje ovih zakona doprinijeće punoj implementaciji zaključenih bilateralnih sporazuma i efikasnijem suzbijanju svih vidova prekograničnog kriminala”, navodi se u saopštenju.

Razmatrajući usmenu informaciju potpredsjednika Duška Markovića o aktuelnom problemu migracija, Vlada je konstatovala da Crna Gora nije u velikoj mjeri izložena trenutnim migracionim tokovima.

“Nadležni resori vrlo odgovorno prate razvoj situacije u regionu i preduzimaju sve neophodne pripreme za efikasan odgovor države na eventualni priliv migranata, ukoliko bi se ruta njihovog kretanja preusmjerila ka crnogorskoj granici. U cilju jedinstvenog djelovanja svih organa i institucija na nacionalnom nivou, Vlada je donijela zaključak o formiranju ekspertskog tima za pripremu plana upravljanja migratornim talasima”, stoji u saopštenju.

U okviru evropske agende, Vlada je usvojila Strategiju Crne Gore za transpoziciju i implementaciju pravne tekovine Evropske unije za poglavlje 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika sa opštim i posebnim akcionim planovima, kao i Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II 2014-2020. godine.

Vlada je odlučila da i ove godine u organizaciji resornih ministarstava sprovede projekat otkupa tržišnih viškova jagnjadi i prodaje pod povoljnim uslovima penzionerima, posredstvom penzionerskih udruženja.

cdm

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *