Svjetska banka poziva Fed da odloži povećanje kamata

Dodajte komentar
FED

Američka centralna banka Federal Reserve rizikuje izazivanje “panike i nestabilnosti” na tržištima u razvoju ako odluči da podigne kamatne stope na sastanku u septembru i trebala bi čekati da se globalna ekonomija smiri, upozorio je glavni ekonomista Svjetske banke Kaushik Basu za Financial Times.Sve veća nesigurnost oko kineskog rasta i uticaja koji bi mogao imati na globalnu ekonomiju podrazumijeva da bi odluka Feda da iduće nedjelje podigne kamatne stope, prvi put od 2006., imala negativne posljedice, pojasnio je.

Njegovo upozorenje ističe sve veću zabrinutost izvan SAD-a oko mogućeg poteza Feda. Sličan je savjet ponudio i Međunarodni monetarni fond koji je takođe zabrinut zbog posljedica mogućeg podizanja kamata stopa u septembru.

To bi značilo da će, odluči li Fed da podigne kamatne stope na sastanku iduće nedjelje, to učiniti uprkos savjetima dvije institucije koje su postavljene kao čuvari globalne ekonomske stabilnosti.

Takva bi odluka mogla izazvati “šok” i novu krizu na tržištima u razvoju, rekao je Basu, posebno zbog atmosfere koju je izazvala prošlomjesečna devalvacija juana.

Rekao je da bi, iako ga je Fed najavljivao, podizanje kamatnih stopa dovelo do povlačenja kapitala s tržišta u razvoju i pada tamošnjih valuta. Dodao je da bi jačanje dolara naštetilo američkom ekonomskom rastu.

Iz Feda su se pojavili miješani signali o mogućnosti dizanja kamata u septembru. Dok tržište rada nastavlja da jača, funkcioneri su zabrinuti da bi na inflaciju mogao uticati snažniji dolar i nedavni pad cijena sirovina.

Predsjednica najmoćnije centralne banke na svijetu, Janet Yellen, nekoliko je puta naznačila da očekuje podizanje kamatnih stopa ove godine, prvi put u gotovo 10 godina. Za ispunjenje tog cilja ima još damo tri sastanka Feda.

Izvor: Banka

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *