S&P: Austrijske banke čekaju problemi

Dodajte komentar

Austrijske banke naići će u sljedećih nekoliko godina na probleme, ocjenjuju stručnjaci rejting agencije Standard&Poor's.

Velika slabost gotovo svih austrijskih banaka je kapital. Razlika u odnosu na velike banke konkurente u Evropi pogoršana je od 2014. godine, kazali su stručnjaci u srijedu novinarima u Beču, prenose austrijski mediji.

S obzirom na strukturnu prekapacitiranost na austrijskom bankarskom tržištu, slabosti zarada i nepovoljnu strukturu troškova, u S&P-u tvrde da je austrijski bankarski sektor nestabilan.

Usaljed niskih kamata na tržištu, problema na Istoku, povećava se pritisak za generisanje prihoda na domaćem tržištu, pa konkurentski pritisci ponovo rastu. Može se dogoditi, procjenjuje S&P, da bi neke banke mogle biti u nevolji, odnosno da neće moći generisati dovoljno prihoda za pokriće troškova ili za obnavljanje kapitala.

Ipak, stečajeve ili neuspjehe austrijskih banaka u S&P ne očekuju. “Bankarsko tržište nije nestabilno u smislu da očekujemo stečajeve”, rekla je S&P-ov rejting manager Anna Lozmann Markus Schmaus.

“Vidimo teškoće za banke”.

Novi regulatorni zahtjevi osiguravaju da regulatori interveniraju u ozbiljnim slučajevima mnogo ranije. Konsolidacija (tj. talas pripajanja) očekuje se već dugo, ali do sada nije viđena.

Izvor: Biznis

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *