Sirija: Najbogatiji odavno pobjegli, manje srećni skupljaju 13.000 eura

Dodajte komentar

Najbogatiji Sirijci napustili su zemlju još na početku krize, kaže u opširnom intervjuu za skopski list Dnevnik Obada Bouzo, zamjenik glavnog i odgovornog urednika lista “Kasiun” zadužen za spoljnu politiku.

“Iz klasne perspektive gledano, Evropa i Zapad generalno će apsorbovati, ako tako može da se kaže, ‘buržoaske’ slojeve zajedno sa značajnim segmentom Sirijaca koji imaju naučne i stručne zasluge, dok će ogromna većina siromašnih ostati u zemlji ili se rasporediti po izbjegličkim kampovima u susjednim zemljama, u veoma lošim humanitarnim uslovima”, rekao je Bouzo koji je i član partije Narodna volja čiji su osnivači prethodno bili isključeni iz Komunističke partije.

U Siriji je, napominje novinarka skopskog dnevnika, uobičajeno da mediji budu povezani ili osnovani od strane političkih partija.

“Veći dio onih koji su otišli s parama ili su prodali svoju imovinu i (ili) su pozajmili dodatne pare kako bi sakupili 8.000 eura  po osobi, što je sada dostiglo sumu od 13.000 eura po osobi dok su oni najbogatiji sa svojim parama napustili zemlju još na početku krize”, kaže Bouzo.

On dodaje da oni koji nemaju pare, a želji bi da napuste zemlju iz bilo kojih razloga moraju da štede i skupljaju novac i čekaju pogodnu šansu i uslove za putovanje.

“S druge strane, u oblastima koje kontroliše vlada, niko ne prisiljava ljude da se sele. To je njihova lična odluka i izbor”, kaže Bouzo za skopski Dnevnik.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *