Sedam stvari koje nikako ne smijete napisati u poslovnom mail-u

Dodajte komentar

Poslovna korespondencija preko e-maila ima svoja pravila i ako ih se ne držite, druga strana bi mogla da vas doživi neprofesionalno.

Time donosi izjave koje treba izbjegavati u poslovnim e-mailovima kako bi komunikacijama sa kolegama ostala na nivou:1. Mrzim ovo radno mjesto
Iako možete biti razočarani zbog raznih okolnosti na poslu, nikada to nemojte spominjati u službenim mailovima. Nikada ne ističite negativne strane posla ili poslodavca.

2. Tražim drugi posao
Kada stvari krenu loše, čovjek prvo pomisli da promijeni posao. To je razumljivo, ali ne treba to isticati u poslovnim mailovima, jer vas mogu doživjeti kao problematičnu osobu koja ne daje najbolje od sebe.

3. Seksualne aluzije
Seksualne aluzije u mailovima nisu stvari koje vam mogu pomoći u karijeri. Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan: posao je mjesto za rad.

4. To nije moj problem
U firmi gdje se stvari rješavaju timski, rečenice poput “to nije moj posao” ili “to nije moj problem” mogle bi vam itekako unazaditi karijeru. Od vas se očekuje zajedničko rešavanje problema, a ne igra na svoju ruku.

5. Nije me briga
Vrlo je važno u poslovnoj korespondenciji pokazati brigu i odlučnost. Ako napišete da vas nije briga, odašiljete negativnu energiju koja na kraju ne donosi ništa dobro.

6. Između nas…
Radite u firmi, i kada se poslovno dopisujete, ne postoji “ti i ja”. Ako trebate nešto da riješite u četiri oka, nađite se uživo, jer ako e-mail započnete rečenicom “između nas”, ideja o timskom radu je miljama daleko.

7. Sjutra neću doći na posao
Osim ako ste se teško razboljeli i znate da vas sjutra nema na poslu, nije potrebno isticati u e-mailovima takve stvari. Najava nedolaska na posao za idući dan zvuči neprofesionalno, i kasnije bi mogli imati problema u karijeri.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *