Krediti u švajcarskim francima na Ustavnom sudu

2 komentara

Hipo Alpe Adria banka (HAAB) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, ali će, uprkos inicijativi, nastaviti da sprovodi zakon u skladu sa definisanim rokovima. U slučaju pozitivnog ishoda na sudu do roka u kome banka treba da ponudi klijentima nove ugovore (45 dana) obustaviće primjenu zakona.

To je u intervjuu “Vijestima” kazao glavni izvrši direktor HAAB Kristof Šoen.

Očekujete li da odluka Ustavnog suda bude u korist HAAB?

To je teško pitanje. Nijesam očekivao ni da će se zakon usvojiti. Nijesmo zadovoljni zakonom, ali ćemo ga ispoštovati. Ako se vidi kako je Ustavni sud u prošlosti odlučivao i koliko mu je trebalo vremena da se o nečemu izjasni, iz naše perspektive šanse da se donese pozitivna ili negativna odluka, u roku u kojem klijentima treba da ponudimo nove ugovore (45 dana) je mala. Inicijativa je bila naša obaveza prema vlasnicima banke i odluka je posljedica obaveze da smanjimo gubitak po tom osnovu. Ipak, taj slučaj više nije u našim rukama. Ako Ustavni sud za godinu odluči po našoj inicijativi, to neće imati retroaktivno dejstvo. Zakon će možda tada nestati, ali bez efekata na štetu koju je banka imala. Svakim danom u kojem ne dobijemo odgovor Ustavnog suda klijenti su u pozitivnoj situaciji da dobiju konverziju.

Hoće li banka ispoštovati rokove koji su definisani zakonom?

Mislim da hoćemo. To je proces na kome od ranije radimo, iako smo podnijeli incijativu sudu. Aktivnosti na primjeni zakona počeli smo prije nego je zvanično objavljen u Službenom listu. Sa Centralnom bankom smo usaglasili kalkulacionu metodologiju da bismo imali jasno razumijevanje šta je za svakog klijenta smanjenje duga. Iz Zakona je jasno da će klijenti imati veliku korist, jer će prosječno smanjenje njihovog preostalog duga biti veoma značajno u odnosu na ono što im je bio dug po starom obračunu. To je veliki gubitak za banku i zbog toga nismo srećni. Sa pravne tačke gledišta, iz naše perspektive to nije bilo opravdano. U poređenju sa, recimo, Hrvatskom ili Poljskom gdje je to veliki ekonomski problem, u Crnoj Gori je mali broj građana uzeo taj kredit. Ali, pored svega, potpuno smo posvećeni primjeni zakona. Već smo kontaktirali klijente i oglasili se saopštenjem posredstvom medija. Bilo bi korisno da klijenti dođu što prije.

Da li banka ima obavezu da konvertuje sve kredite?

kristof

Činjenica je da možemo da konvertujemo samo one zajmove za koje dobijemo pisanu saglasnost klijenta. Mi ćemo dati ponudu, a hoće li je klijent prihvatiti ili ne to je druga tema. Kada klijentu, nakon konverzije damo ponudu ako nije zadovoljan budućom kamatom može da izabere drugu banku gdje će možda dobiti povoljniju kamatu. Do momenta konverzije sve će mu biti obračunato po kamati od 8,2 odsto koja je definisana zakonom. Zatim treba da prihvati ponudu o konverziji i nakon toga može da dobije nižu kamatu zavisno od svog boniteta. Ako odbije ponudu o konverziji onda ostaje vezan za švajcarski franak i može da refinansira kredit uz viši iznos duga koji mu je preostao. Pametno je da se prihvati konverzija, a onda da se uzme sa tržišta najbolja ponuda za dalje vraćanje kredita.

Koje će kamatne stope HAAB ponuditi nakon konverzije?

Nije lako odgovoriti na to pitanje jer sada druge banke dolaze sa vrlo atraktivnim ponudama. Svakako ćemo imati u vidu kreditni rejting klijenta i vidjeti šta možemo da ponudimo. Pokušaćemo da im damo dobru ponudu da ne bi odlazili u druge banke. Moramo biti pažljivi u toj ponudi.

Tužba protiv banke gubi smisao

Advokati koji su u ime klijenata tužili banku ocijenili su da je tužba bespredmetna ako se konverzija obavi u skladu sa zahtjevima klijenata. Podržavate li taj stav?

Slažem se sa tim pristupom jer mislim da većina postupaka protiv banke nije više validna. To iz razloga što klijenti imaju mogućnost da značajno smanje iznos duga. Nema opravdanja da se nastavi sa tužbom, jer je jasno da nudimo konverziju svima koji su naši klijenti. Oni koji su podnijeli tužbu djelimično su klijenti banke, ali među njima ima i oni koji su klijenti drugih pravnih lica. U banci možemo komenatri5ati samo slučajeve onih koji su trenutno naši klijenti.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
2 Komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *