Njemci u BiH osnivaju novu avio-kompaniju

Dodajte komentar

Njemačka kompanija Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft (MDTEG ) je od 10. jula ove godine u kontaktu sa Kancelarijom premijera Federacije BiH, potvrdili su za sarajevsko Oslobođenje u ovoj kompaniji.

U odgovoru na pitanja Oslobođenja, koji je potpisao direktor kompanije MDTEG Norbert Dotterweich stoji da su povod za stupanje u kontak sa Vladom Federacije BiH  bile objave na portalima koji izvještavaju o aviobiznisu da je premijer FBiH lično govorio sa predstavnicima Sindikata u BiH o aktuelnoj situaciji u BH Airline, odnosno o podizanju nove nacionalne aviokompanije u BiH te da je pružio na raspolaganje finansijka sredstva za ovu namjenu.

Vlasništvo

“Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft mbH već neko vrijeme prati projekte uspostavljanja regionalnog avio saobraćaja u jugoistočnoj Evropi. U centru ovog projekta stoji ujedinjenje postojećih letnih kapaciteta i harmonizacija tržišta kroz ciljano preuzimanje već postojeće aviokompanije u regionu kao i pokrivanje regionalnog saobraćaja u skladu sa stvarnim potrebama u pojedinim zemljama u regiji. Cilj razgovora sa Vladom Federacije nije bio preuzimanje BH Airlinesa, jer je to prema mišljenu učesnika aktuleno stanje nepopravljivo, već više provjera uslova za osnivanje i razvoj nove aviokompanije u BiH, sa izmjenjenim segmentima i novom strateškom orijentacijom. Zato se sa Valdom Federacije BiH diskutovalo o raznim modelima kako bi se to moglo izvesti”, kazao je Dotterweich.

Plan je, kako je pojasnio Dotterweich, da nova nacionalna aviokompanija bude 100 posto kćerka MDTEG-a te da Federacija BiH neće biti ni pasivno ni aktivno uključena u novu kompaniju. Za inicijatore, MDTEG, važno je da po mogućnosti nađu što više kompetentnih radnika za aviokompaniju u BiH. Zbog toga je u fokusu modela koji je predstavljen Vladi prijedlog da se veći dio radnika iz BH Airlines preuzme nova kompanija.

MDTEG planira preuzeti avio saobraćaj 1. decembra 2015. sa dva aviona (Boeing 737-600/737-700 i Dash 8 Q300) stacionirana u Sarajevu.

“Vazdušni saobraćaj će se prvo izvoditi pod evropskom aviokompanijom sa EU-AOC (dozvola za obavljanje avio operacija), koja će u to vrijeme biti u posjedu MDTEG. Nova aviokompanija u BiH će prvo preuzeti zadatke prodaje, te poslove postavljanje posade za upravljanje avionima. Nakon uspješne implementacije koncepta planira se izgradnja ličnog AOC-a u BiH za kompaniju u 2016”, rekao je direktor MDTEG-a.

Mitteldeutschen Tourismus Entwicklungsgesellschaft mbH je holding kompanija, koja ima ulaganja u različitim evropskim aviokompanijama i dalje planira investirati u nove kompanije.

Izvor: Oslobodjenje.ba

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *