Nakon izbora spas za grčke banke

Dodajte komentar

Grčka će zajedno sa predstavnicima međunarodnih kreditora, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, analizirati načine za podršku posrnulom bankarskom sektoru.

Grci će 20. septembra izaći na biračka mjesta peti put u posljednjih šest godina, budući da vlada traži novi mandat za implementaciju reformi na koje je pristala u zamjenu za međunarodni paket pomoći težak 86 milijardi eura, prenosi agencija Frans pres.

“Ministarstvo privrede, u saradnji sa centralnom bankom, odlučilo je da formira radnu grupu za dokapitalizaciju banaka. Cilj je da se što prije odrede rokovi za dokapitalizaciju, da bi vlada koja bude izabrana 20. septembra mogla da iznese konkretne predloge i donese odgovarajuće odluke”, navodi se u saopštenju.

Grupa će se sastojati od pravnika, stručnjaka i predstavnika EU, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda.

Grčka je krajem juna uvela kontrole kapitala u pokušaju da spriječi ekonomski kolaps, uz privremeno zatvaranje banaka i ograničenje podizanja novca sa bankomata na 60 eura dnevno.

Za dokapitalizaciju banaka do kraja godine planirano je blizu 25 milijardi eura, iako će konačna suma zavisiti od stres testova koje će ECB sprovesti ovog mjeseca.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *