Mamula ponovo ide na Skupštinu

Dodajte komentar

Odluka o davanju u dugoročni zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, sa potpisanim ugovorom i dokumentacijom, kako Pobjeda saznaje iz Ministarstva turizma i održivog razvoja, uskoro će ponovo biti data Skupštini na usvajanje.U Ministarstvu objašnjavaju da će veoma brzo ka parlamentu ponovo kandidovati Mamulu i da će pokušati u razgovoru sa partijama, odnosno poslaničkim klubovima da razjasne nejasnoće i dođu do prihvatljivog rješenja.

Vlada je ugovor o zakupu Mamule potpisala sa švajcarskim Orascomom.

– Sa Orascomom imamo gotovo svakodnevnu komunikaciju, jer zajednički realizujemo pro jekat Luštica Bay, vrijedan 1,1 milijarde eura. Njihovo interesovanje za projekat turističke valorizacije lokaliteta Mamula ni u jednom momentu nije dovedeno u pitanje. Predsjednik i izvršni direktor kompanije Orascom Development Holding Samih Saviris je već u izjavi na svečanosti kojom je obilježen uspjeh prve operativne sezone u Luštici Bay kazao da ne odustaje od ovog projekta. Naravno, od valorizacije ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula ne odustaje ni Vlada – kazali su Pobjedi iz Ministarstva turizma.

Podsjećamo da poslanici Skupštine na zasjedanju krajem jula nijesu podržali Vladin prijedlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula. Od 80 poslanika, koliko se izjašnjavalo o ovom prijedlogu, 39 je bilo za, 34 protiv, a sedam je bilo uzdržano, među kojima i četiri iz Socijaldemokratske partije, osim jednog koji je bio protiv.

Ugovor o zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula potpisan je na 49 godina i podrazumijeva ulaganje od 15 miliona eura u obnovu i pretvaranje lokaliteta u unikatnu eko-održivu turističku destinaciju kategorije četiri plus ili pet zvjezdica.

Direktni benefiti koje bi država Crna Gora ostvarila da je Skupština odobrila realizaciju ugovora o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula iznosili bi oko 23,6 miliona eura, pokazuje analiza Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Država je na ime poreza i doprinosa u prvih deset godina zakupa trebalo da prihoduje 7,5 miliona eura, po osnovu fiksne i varijabilne zakupnine 1,1 milion, dok je sama investicija švajcarske kompanije Orascom u valorizaciju Mamule bila procijenjena na 15 miliona eura.

Benefiti se ogledaju i u stvaranju mogućnosti za oko 200 novih radnih mjesta tokom izgradnje i do 150 radnih mjesta tokom rada kompleksa navodi se u analizi Ministarstva. Investicioni program predviđao je izgradnju 23 hotelske sobe sa recepcijom, četiri ugostiteljska objekta, spa centra, pristaništa, dva bazena, rezervoara za pitku i otpadnu vodu, kluba za vodene sportove i uređenje dvije postojeće plaže. Prema planu Vlade i Orascoma, rok za završetak investicionog programa bio je početak 2018. godine.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *