Finansijski sistem stabilan, najizraženiji rizik je nelikvidnost realnog sektora

Dodajte komentar

Dvadeset i sedma sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojoj su prisustvovali guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić, predsjednik KHOV Zoran Đikanović i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, održana je juče.

Na sjednici Savjeta razmatrano je tekuće stanje finansijske stabilnosti, rizici i ranjivosti ukupnog privrednog sistema koji su bili prisutni u drugom kvartalu 2015. godine. Analizirani su trendovi i događaji koji su uticali na stanje crnogorske privrede, kako iz domaćeg, tako i iz međunarodnog okruženja. Sa aspekta uticaja, izvora i intenziteta ranjivosti, analizirani su i potencijalni rizici koji bi mogli uticati na sistemski rizik i stanje finansijske stabilnosti.

Podaci o ekonomskoj aktivnosti najvećih svjetskih ekonomija u drugom kvartalu 2015. ukazuju na određena pozitivna kretanja, ali se očekuje da će globalna ekonomija imati slabiji rast. Krah kineske berze će imati uticaja na svjetska finansijska tržišta i usporavanje u realnoj ekonomiji u budućnosti.

Najuticajnije centralne banke svijeta i dalje su veoma oprezne kod promjena monetarne politike i mnoge su se odlučile za nastavak pomoći i u narednom periodu 2015. godine.

Referentne međubankarske stope, EONIA i Euribor su takođe bile na rekordno niskim nivoima; EONIA se u 2015. kretala u oblasti između -0,01% i –0,14%; tromjesečni EURIBOR je takođe negativan i trenutno iznosi oko -0,023%. S druge strane, šestomjesečni LIBOR na američki dolar iznosio je oko 0,49% na kraju jula i ima rastući trend, što je velikim dijelom uzrokovano tržišnim očekivanjima da će FED podići svoju referentnu stopu.

Domaće okruženje crnogorske privrede karakteriše rast skoro svih bitnih sektora ekonomije, u odnosu na isti kvartal 2014. godine i shodno tome skoro sve međunarodne institucije su revidirale prognoze rasta crnogorske privrede. Shodno procjenama CBCG za prvu polovinu 2015. godine, realni rast crnogorske privrede je iznosio oko 3.5% Inflacija je u ovom periodu bila pozitivna, oslikavajući blago poboljšanje stanja u privredi i oporavka agregatne tražnje.

Najizraženiji rizik u prvoj polovini 2015. godine i dalje je nelikvidnost realnog sektora. Savjet je, pored realnog, razmatrao stanje u Crnoj Gori u fiskalnom, finansijskom i sektoru odnosa sa inostranstvom.

Prvu polovinu godine obilježilo je povećanje deficita tekućeg računa, ali i rast priliva stranih direktnih investicija. Bankarski sistem je stabilan, solventan i likvidan. Takođe, stanje na tržištu osiguranja i kapitala je stabilno. Podaci iz fiskalnog sektora ukazuju na stabilna kretanja koja se ogledaju u povećanju ostvarenja prihoda u odnosu na plan za 1,5% i smanjenja izdataka, u ovom periodu, u odnosu na plan u iznosu od 9,8%. Rast javnog duga zahtjeva dugoročni pristup i kontinuirani oprez u vođenju fiskalne politike, kako se ne bi ugrozila fiskalna stabilnost.

Savjet je ocjenio da je stanje finansijskog sistema, u prvoj polovini 2015. godine, stabilno.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *