Beogradske mjenjačnice profitirale od migranata

Mjenjačnice u centru prestonice imaju pune ruke posla zbog velikog broja migranata koji ih svakodnevno posjećuju, pišu Večernje novosti. Gosti sa Bliskog istoka mijenjaju i eure i dinare, sitne ali i krupne sume

Osim trgovaca, frizera i vlasnika hostela, od dolaska migranata sa Bliskog istoka posla najviše imaju mjenjačnice u srcu prestonice. Ipak, u zavisnosti od mjesta gde se firma nalazi, zavise i iskustva radnika u njima.

“Menjaju i eure u dinare i dinare u eure, nema pravila”, kaže radnica u mjenjačnici u Kameničkoj ulici, kod Ekonomskog fakulteta.

“Najčešće razmjenjuju novčanice od 10 i 20 apoena u dinare, kako bi mogli da kupe šta im treba. Kada se pak spremaju da napuste Srbiju, kupuju velike količine eura”, dodaje ona.

U prilog tome da su se izbjeglice iz Sirije, Avganistana, Pakistana, ali i iz sjeverne Afrike sve više odomaćile kod nas, govori i podatak da u našoj zemlji sada troše više novca nego u početku.

“Do prije mjesec-dva najčešće smo im mijenjali dinare u eure, a sada se situacija okrenula”, navodi radnica iz mjenjačnice koja se nalazi u blizini Knez Mihailove.

“U prvo vrijeme kada su mijenjali eure, to su bile novčanice u malim apoenima, a sada su to i one od 50 i 100 eura”, objašnjava ova radnica.

Nagledali su se zaposleni u mjenjačnicama svega proteklih mjeseci. Dok neki novac nose u džepovima ili u novčanicima, ima i onih koji svežnjeve novčanica urolaju, zaviju selotejp-trakom, pa ih tako nanizane i spojene zakače za pojas.

Oni malo bogatiji, koji odsijedaju po hotelima i hostelima, koriste usluge “Vestern uniona”.

“Njima novac stiže iz otadžbine i to u dolarima”, objašnjava zaposleni u jednoj od mjenjačnica. “Onda im oni u “Pošti” prebačenu svotu daju u dinarima, a oni taj novac mijenjaju kod mene u eure. Rijetko kad mijenjaju evropsku valutu u našu”, dodaje on.

B92

Check Also

U skupštinsku proceduru ušao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu

U skupštinsku proceduru je juče stigao predlog završnog računa budžeta za prošlu godinu u kojem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *