Bentley Bentayga: Novi kralj luksuznih terenaca (foto, video)

Dodajte komentar

Prateći svjetski trend, koji nalaže da svaki proizvođač automobila mora da ima bar jedan SUV model u svojoj gami, Bentley je predstavio sopstveno terensko vozilo, čime je otvorio novo poglavlje u istoriji te kompanije.

Prošlo je tri i po godine otkako je Bentley na ženevskom salonu automobila 2012. izložio koncept EXP 9 F kao uvertiru u serijski SUV.

Kompanija je najprije opipala puls klijentima, saslušala njihovo mišljenje i sugestije, a zatim izvršila korekcije dizajna, kako bi bila sigurna da će se Bentayga dopasti tradicionalnim kupcima njihovih automobila.

1

Clij je bio da se prije svega privuku postojeći vlasnici nekog od modela marke Bentley, koji sada u garaži imaju SUV nekog drugog proizvođača.

Vrijeme i broj prodatih primjeraka modela Bentayga pokazaće da li ova strategija bila ispravna. Bentley je samouvjeren i već opisuje svoj terenac kao “najbrži, najnažniji, najluksuzniji i najeskluzivniji serijski SUV na svijetu”.

2

Kada je riječ od dizajnu, proizvođač nije želio da eksperimentiše. Odbačena su problematična stilska rješenja koncepta EXP 9 F (poput previše napadnih maglenki u braniku) pa Bentayga spreda podsjeća na klasične Bentley modele, kao što su Continental GT ili Flying Spur.

Farovi su manji i diskretniji, a pogled na karakterističnu mrežastu masku hladnjaka posmatraču odmah daje do znanja da je ispred njega jedan Bentley.

3

Poput većine SUV vozila, i Bentayga ima tipične krovne šine, a vozilo je postavljeno na specijalno dizjanirane alu felne koje mogu biti dimenzija od 20 do 22 inča

Zadnji dio nije previše upečatljiv, ali je stilski dosledan kada se automobil sagleda kao cjelina.

Bentley tvrdi da je upotrebom aluminijuma (umjesto čelika) u konstrukciji vozila uspio da “uštedi” 236 kg.

4

Unutrašnjost je takođe veoma konzervativna i obložena najkvalitetnijim materijalima koji se mogu naći u jednom automobilu. Praktično, sve površine presvučene su kožom, a tu su i očekivani ukrasni detalji od lakiranog drveta.

Centralno mjesto na središnjoj konzoli zauzima osmoinčni ekran multimedijalnog sistema, a putnici koji sjede pozadi mogu da podešavaju klimu i grijanje na spostvenom displeju koji se nalazi na zadnjem dijelu centralne konzole.

5

Sjedišta vozača i suvozača mogu se podešavati na čak 22 načina, dok se funkcije grijanja, hlađenja i masaže podrazumijevaju.

Kabina pruža komfor za 5 odraslih putnika, a kao opcija dostupna je i superluksuzna konfiguracija sa dva odvojena sjedišta pozadi, koja imaju iste finkcije kao i prednja i čiji se položaj može podešavati u 18 smjerova.

6

Iako je i standardna verzija već dovoljno luksuzna i krcata skupocjenom opremom, Bentley nudi brojne doplatne opcije, kao što je, na primjer, Naim premijum audio sistem snage 1950 vati ili brendirani Bentley Entertainment tableti dijagonale 10,2 inča koji se mogu pričvrstiti na naslone prednjih sjedišta.

Tableti koriste Android operativni sistem i imaju mogućnost 4G, WiFi i Bluetooth konekcije.

7

Kao što se i očekivalo, Bentayga pogon dobija od 6.0 litarskog W12 twin-turbo benzinca. Motor proizvodi 608 ks (447 kW) i 900 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na sva četiri točka pomoću osmostepenog automatskog mjenjača a SUV od 0 do 96 km/h (0-60 milja na sat) ubrzava za tačno 4 sekunde, prije nego što dostigne maksimalnih 300 km/h.

Bentley Bentayga biće jedna od zvijezda predstojećeg sajma automobila u Frankfurtu, a prve isporuke planirane su za početak 2016. godine.

Cijena nije saopštena, ali pretpostavlja se da najjeftinija verzija neće koštati ispod 150.000 eura.

Više detalja o ovom superluksuznom SUV modelu možete saznati u provotivnim video klipovima:

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *