Vlada i A2A nastavili pregovore

Dodajte komentar

Predstavnici Vlade Crne Gore i italijanske kompanije A2A nastavili su pregovore o partnerstvu u Elektroprivredi, koje bi trebalo da završe do kraja septembra, odnosno početka oktobra.U jučerašnjim razgovorima, u kojima su sa crnogorske strane učestvovali potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić, koji su održani popodne video linkom, dogovoreno je da se nastave iduće sedmice. Dogovor o trećem produžetku roka za pregovore, odnosno dogovor produžen je početkom avgusta ove godine za dva mjeseca odnosno do oktobra. Kamen spoticanja od početka je isti gradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. Tom problemu se, od promjene menadžerske strukture u italijanskoj kompaniji, pridružio još jedan ključni problem izrada izlazne strategije iz EPCG za A2A.

Novi menadžment u A2A utvrdio je srednjoročni plan razvoja A2A, koji podrazumijeva zatvaranje energana na ugalj i biomasu, u skladu sa Kjoto protokolom.

S druge strane, Vlada ne odustaje od gradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, ističući da postojećem bloku ističu resursi za šest godina, tako da će sa dvije hidroelektrane i jednim termo blokom i dalje ispunjavati uslove Kjoto protokola, te da neće imati deficit električne energije. Italijani traže da se Vlada obaveže da će kupiti njihov udio i zapelo je, zapravo, kod roka otplate.

Italijani su predložili da se za izgradnju drugog bloka pronađe treći partner, što trenutno teško ide. Jedino što je dogovoreno je da je za gradnju drugog bloka izabrana češka kompanija Škoda Praha, koja će postrojenje snage 254 megavata graditi za 338 miliona eura. Škoda Praha se obavezala da će budućem investitoru obezbijediti kredit u iznosu od 85 odsto investicije.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *