OTP dobila Brkovića

Dodajte komentar

Privredni sud Crne Gore odbio je tužbu Dragana Brkovića koji je pokušao da ospori potraživanje mađarske OTP banke od 81,54 miliona eura prema Vektri Montenegro, kompaniji čiji je on vlasnik, saznaju “Vijesti”. Presudu je donijela sudija Privrednog suda Milica Popović.Brković je kao jedan od povjerilaca svoje matične firme tražio od suda da se ospori traživanje OTP-a prema Vektri MN.

Tokom maratonskog sudskog postupka punomoćnik Vektre Montenegro više puta je tvrdio da OTP banka nije na račun Vektre Jakić prenijela cjelokupan navedeni iznos odobrenog kredita, već je bez saglasnosti korisnika kredita naplatila kamate, suprotno zakonima. Zbog toga je od Brkovićevih kompanija u istom sudu pokrenuto više sudskih postupaka.

Iz OTP banke su tvrdili da u konkretnom slučaju nema mjesta primjeni crnogorskog Zakona o platnom prometu jer se radi o mađarskoj banci koja posluje po zakonima u Mađarskoj. OTP se protivio i vještačenju u ovom sporu ističući da ispunjenje ugovora o kreditu ne može biti predmet vještačenja jer to nije finansijsko već pravno pitanje.

Sporu u Privrednom sudu CG prethodilo je po sličnom osnovu suđenje u bivšem bjelopoljskom Privrednom sudu tokom kojeg je druga Brkovićeva kompanija Vektra Jakić pokušala da ospori potraživanje OTP-a.

Zaposleni apeluju na nadležne da riješe probleme u fabrici

Radnici nijesu mogli da uđu u Vektru nord, odsustvo im produženo zbog nedostatka sirovina Radnici kolašinske “Vektre nord” juče nijesu mogli da uđu u fabriku nakon mjesec kolektivnog odmora. Njih je na ulazu u fabriku dočekalo kratko obavještenje o tome da se odsustvo radnika produžava zbog nedostatka sirovina. U obavještenju, koje je 4. septembra potpisala izvršna direktorica Vesna Miloševič piše i da će isplata zaostalih zarada početi naredne sedmice. Zaposleni tvrde da preduzeće niti ima perspektivu niti vlasnika i mendžment zanima da ta fabrika radi. Napominju i da je u međuvremenu rasprodata građa koju su izrezali prije odlaska na odmore. Radnici se žale i na samovolju Miloševićeve.

Poslodavac zaposlenima u firmi “Vektra nord” duguje 30 zarada, zbog čega su protestovali i apelovali na Vladu i nadležna ministarstva da konačno riješe alarmantnu situaciju u tom drovopreađivačkom preduzeću. “Vektra nord” je osnovana, nakon što je Vektra Montenegro 2007. godine, kupila “Impregnaciju” nekadašnjeg kolašinskog privrednog giganta, a tada firmu u stečaju.

Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *