Dobrim klijentima moguća kamata od 4,99 odsto

Dodajte komentar

Hipo Alpe Adria banka pozvala je juče klijente koji su svojevremeno uzeli kredite u švajcarskim francima da dođu u banku kako bi se dogovorili oko konverzije u eure u skladu sa zakonom, koji je usvojen krajem jula i koji predviđa kamatnu stopu od 8,2 odsto.Gotovo je izvjesno da će banka konverziju dobrim klijentima ponuditi i po nižoj kamati. Iz HAAB ne pominju koliko bi kamata mogla biti niža od predviđene zakonom, ali Pobjeda saznaje da bi se ona za bonitetne klijente mogla kretati i od 4,99 odsto.

Klijenti koji ne budu željeli da prihvate konverziju po novom zakonu, moći će, kako je protumačeno iz CBCG, da nastave da vraćaju kredite po starom ugovoru.

Zakon, podsjetimo, predviđa da konverzija bude po zvaničnom kursu koji je važio na dan uzimanja kredita uz 8,2 odsto kamate. Konverzija treba da bude završena 30 dana od usvajanja zakona, a novi ugovori potpisani za 45 dana. Za nadzor nad primjenom zakona zadužena je Centralna banka.

Pobjeda je, podsjetimo, i ranije pisala da postoji mogućnost da se bonitetnim klijentima ponudi i niža kamatna stopa od 8,2 odsto jer je ona na stambene kredite visoka.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *