Zašto Evropi smeta Južni, a ne smeta Sjeverni tok?

Dodajte komentar

Zašto je EU ocijenila da je Sjeverni tok manje politički rizičan od Južnog toka koji je zaustavila, za ruski poslovni list Vzgljad odgovara Aleksej Grivač, zamjenik direktora Fonda nacionalne enregetske bezbjednosti Rusije.

Prvo, kaže on, radi se o direktnoj gasnoj vezi za dostavljanje gasa Evropi. “Tu nema Bugarske u koju mogu doletjeti tri senatora iz SAD i prisiliti je da izadje iz sporazuma o gradnji gasovoda”, kaže Grivač.

Drugo, gasovod ide preko Njemačke, a Njemačka je ozbiljan igrač, taj je gasovod od koristi njenoj ekonomiji, kao i ekonomijama drugih jakih članica EU. Njemačka je, kaže Grivač, i sad glavna tačka ulaska ruskog gasa u Evropu, a sa Sjevernim tokom 2 ona će dobiti sve ekonomske i političke pogodnosti uključujući tu i pare, i radna mjesta i jačanje njene uloge na energstekom tržištu.

Treće i najvažnije, potiskujući Južni tok i otežavajući Turski tok, najjače države Evrope onemogućavaju slabije (Bugarsku, Grčku, Srbiju) da postanu same kovači svoje sreće, kaže Aleksej Grivač. One će ostati bez investicija u infrastrukturu, bez tranzitnih plaćanja, njihov regionalni značaj u gasnom sektoru neće ojačati jer najjačima ne odgovara da one svoju ekonomsku nezavisnost povećaju.

I na kraju, Evropljani su reanimirali projekat Sjeverni tok 2 jer ne žele da budu zavisni od snabdijevanja gasom kroz Tursku. “Oni ne bi htjeli da Turska ojača. Najzad, Brisel može da ima svoje mišljenje, tačnije, ne sasvim svoje, ali objektivna realnost je takva da je preko Sjevernog toka teško dopremiti gas do Grčke ili Bugarske. Zato je neophodno povećati kapacitete kroz Tursku”, kaže Aleksej Grivač zamjenik direktora Fonda nacionalne energetske bezbjednosti Ruske Federacije.

južni

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *