Crna Gora dobar primjer podsticanja ženskog preduzetništva

Crna Gora ima dobre primjere prakse podsticanja i ohrabrivanja ženskog preduzetništva, ocijenila je predsjednica Udruženja žena srednje klase Bugarske, Iskra Daskalova, tokom studijske posjete Crnoj Gori.

Na poziv Udruženja preduzetnica Crne Gore, a u saradnji sa Balkanskim udruženjem žena u zanatstvu, u studijskoj posjeti Crnoj Gori od 1. do 4. septembra boravile su članice Udruženja žena srednje klase Bugarske.

Preduzetnice iz Bugarske obišle su desetak crnogorskih firmi, razgovarale i razmijenile iskustva sa preduzetnicama iz Crne Gore i sastale se sa predstavnicima lokalne uprave Glavnog grada gdje ih je primio šef Biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Vladimir Rajčić i u Budvi u ime grada domaćina, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Tanja Kažanegra.

U šest crnogorskih gradova upoznale su se sa preduzetništvom u poslastičarnice “Slovenska plaža”, “Jadranskom sajmu” i preduzeću “Habitat”u Budvi, “Frutiera”u Tivtu, “LidaMard.me” u Kotoru, “Osmi red D”, vinarija “Zenta”, “Optika Babić”, “Modni studio Maja” u Podgorici, “Montenomaks Control&Logistics” u Danilovgradu, NVO “Business Start –up Center” i “Olivmont” u Baru.

“Crna Gora ima dobre primjere prakse podsticanja i ohrabrivanja ženskog preduzetništva kao i akcione planove koji su usmjereni početnicama u biznisu kroz obuke, kako pisati CV i raditi na računaru, što utiče na povezanost partnerstva na lokalnom nivou preduzetnica sa nevladinim organizacijama”, istakla je predsjednica bugarskog udruženja, Iskra Daskalova.

Po riječima Daskalove, to nedostaje bugarskim preduzetnicama, te očekuje da nakon potpisivanja memoranduma o saradnji sa Jadranskim sajmom i učešća na Sajmu ženskog preduzetništva od 22-24 oktobra ove godine i one krenu ovim putem.

Edita Dautović, predsjednica crnogorskog Udruženja preduzetnica, istakla je da su ovakve studijske posjete od velikog značaja, kako za žene preduzetnice, tako i za turizam, lokalne zajednice i Crnu Goru uopšte.

“Nadam se da će preduzetnice uvidjeti značaj povezivanja i razmjene iskustava i u budućnosti očekujem veću podršku kako samih preduzetnica, tako i svih segmenata društva, kao i više inicijativa za realizaciju sličnih aktivnosti”, kazala je Dautović koja je i predsjednica Balkanskog udruženja žena koje okuplja predstavnice devet zemalja (Bugarska, Moldavija, Rumunija, Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija i Crna Gora).

U Crnoj Gori boravile su preduzetnice iz Bugarske: Yana Galincheva, DUSITEX,mattresses; Zaprianka Korkoliiska, ANKOR, embroidery; Anna Harizanova, ZENIT GROUP, furnishing; Dafina Kareva, EMA, beauty shop; Svetlana Kuzalova, očna ljekarka zastupnica opričarske radnje; Hristina Zemlvakova SOLARIS, Ivana Yordanova tehnolog u proizvodnoj kozmetici, Albena Gencheva kozmetičarka, Daniela Valkova ekonomistkinja i predsjednica Udruženja žena iz srednje klase u Bugarskoj i vlasnica TIBI EOOD, proizvodnja odjeće Iskra Daskalova.

Izcor: cdm

Check Also

“Vodovod” ukida sedam direktorskih mjesta

Broj rukovodilaca u Vodovodu biće smanjen za sedam, predviđeno je izmjenama statuta preduzeća o kojima …

Leave a Reply

Your email address will not be published.