Otpušteni direktori tužili Plantaže

Dodajte komentar

Advokati dva direktora i šefa interne revizije u Plantažama podnijeli su Osnovnom sudu tužbu zbog, kako su naveli, nezakonito uručenih otkaza njihovim klijentima. Zbog otkaza dobijenih u avgustu Plantaže su tužili finansijski direktor Valerija Saveljić, direktor sektora ugostiteljstva Zoran Avramović i šef interne revizije Goran Zeković. Među tužiocima nije direktor marketinga i prodaje za Bosnu i Hercegovinu Radojica Petrović, koji je takođe dobio otkaz.Advokati tužbom traže da se kao nezakonito poništi rješenje o otkazu ugovora o radu za troje zaposlenih, doneseno 18. avgusta, i da Plantaže na posao vrate Saveljić, Avramovića i Zekovića, na radna mjesta koja su obavljali prije prestanka radnog odnosa. Tužbom traže da se Plantaže obavežu da isplate sve zarade koje nisu isplaćene od 18. avgusta, pa do datuma donošenja presude.

Punomoćnici direktora su u tužbi naveli da su rješenja o otkazu nezakonita.

Sva osporena rješenja zasnivaju se na pukim nagađanjima i nijesu potkrijepljena bilo kakvim dokazima. Čitanjem upozorenja i rješenja o otkazu stiče se utisak da lice koje je potpisapo navedene akte traži sve moguće načine da tužioce otpusti, uprkos činjenici da ne postoji nijedan zakonski osnov za to. Kod Avramovića imamo situaciju da su mu u rješenju o otkazu stavljene na teret određene radnje na koje mu nije ni ukazano upozorenjem, koje mu je prethodno uručeio, kao i radnje koje nije nikada izvršio, a na šta mu nije omogućeno da se izjasni. Samim tim rješenje je u suprotnosti sa navodima iz upozorenja o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu, pa je i sa tog razloga nezakonito, piše u tužbi u koju je „Dan” imao uvid.

Kako navode punomoćnici, u rješenjima o otkazu ugovora o radu tuženi nije pružio nijedan dokaz za svoje očito paušalne tvrdnje, pa se očigledno radi o pukim spekulacijama i insinuacijama, sa teorijama zavjere tipa „Balkanski špijun”.

Plantaže prethodno nijesu sprovele disciplinski postupak, niti bilo koji drugi, u kojem bi pokušali da dokažu svoje
tvrdnje, što su bili dužni da učine navedeno je u tužbi.

Otkaze zaposlenima potpisala je izvršni direktor Verica Maraš, a tužioci u tužbi kažu da je ona imala čvrstu namjeru da ih otpusti, bez obzira na njihove odgovore na upozorenja o otkazu poslate krajem jula.

– Izvršni direktor Plantaža je u članku objavljenom u „Danu” 4. avgusta najavila otkaze direktorima i šefu interne revizije, bez obzira na njihove odgovore. Članak u „Danu” je objavljen dva dana prije nego su Plantažama uopšte stigli odgovori na upozorenja, koje su tužioci poslali 5. avgusta. Očigledno je da su Plantaže upozorile direkgore i šefa interne revizije samo da bi poštovali puku fiormu, jer je izvršni direktor Plantaža Maraš imala namjeru da po svaku cijenu nezakonito i neopravdano otkaže ugovore o radu tužiocima, iz razloga koji nijesu u vezi sa radom i njihovim radnim sposobnostima, naveli su advokati.

Maraš je u upozorenju o otkazu navela da ima informaciju da su četvoro zaposlenih dio neformalne grupe koja je poslala dopis “Danu” 17. jula u kome je iznijela niz uvreda i optužbi na račun više direktora u firmi, te da je time prekršen etički kodeks društva. Kasnije je navela da je to samo jedan od razloga za otkaz direktora, te da oni ne odgovaraju razvojnom konceptu kompanije.

Traže privremenu mjeru

Advokati tužilaca tražili su od suda da donese rješenje o privremenoj mjeri za vrijeme trajanja spora, odnosno da Plantaže tokom trajanja spora isplaćuju tužiocima zarade. Advokati su naveli da je tužiocima zarada u Plantažama bila jedini izvor zarade, te da su im ta sredstva obezbjeđivala egzistenciju i uredno izmirivanje kreditnih obaveza.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *