CEAK najavio tužbu protiv stečajne uprave KAP-a

Dodajte komentar

Način na koji je Uniprom kupio imovinu Kombinata aluminijuma potpuno je nezakonit, kazao je za „Dan” direktor korporativnih odnosa CEAK-a Andrej Petrušinin.– Stečajni upravnik Veselin Perišić je morao konsultovati i obavijestiti povjerioce i odbor povjerilaca prije nego što je dozvolio Unipromu da založi imovinu KAP-a za kredit kojim je Uniprom kasnije isplatio preostalih 14 miliona eura za kupovinu imovine Kombinata, rekao je Petrušinin.

CEAK je bivši vlasnik KAP-a i drugi najveći povjerilac sa 50 miliona potraživanja.

Petrušinin ističe da je Perišić, shodno zakonu o stečaju, morao da informiše odbor povjerilaca o zalaganju imovine KAP-a za kredit Uniproma.

– On to nije uradio, što je potpuno nezakonito. CEAK, kao član odbora povjerilaca, nije znao ništa o načinu prodaje KAP-a i isplati poslednje rate za imovinu. Perišić uporno ne odgovara na naše pozive i mejlove, kazao je Petrušinin.

On je najavio da će zbog toga podnijeti prigovor, a isto će učiniti i zbog načina na koji je prodata imovina KAP-a.

– Tužbu ćemo podnijeti pred sudovima u Crnoj Gori. Ako ne uspijemo da zadovoljimo naša prava pred crnogorskim sudovima, obratićemo se evropskim sudovima – najavio je Petrušinin.

On je dodao da je cijeli postupak prodaje imovine KAP-a Unipromu, čiji je vlasnik Veselin Pejović, bio veoma čudan.

-Uniprom je trebalo da isplati sumu za imovinu prije godinu dana, ali to nije urađeno. Odbor povjerilaca je bio protiv prodaje jer ona nije bila u skladu sa tadašnjim zakonima Crne Gore. Takođe, Uniprom je dijelom kupio KAP i od profita koji je ostvario organizovanjem proizvodnje u fabrici. Zbog svega toga, vjerujemo da je sve to urađeno na nelegalan način naglasio je on.

Prema proračunima CEAK-a, Uniprom je lani u KAP-u imao profit od 20 miliona dolara, dok sada posluje sa gubitkom zbog pada cijene aluminijuma na Londonskoj berzi metala.

-Lani je cijena aluminijuma zajedno sa premijama iznosila 2.400 dolara, što je prvi faktor koji je uticao na profit. Drugi je znatno manji broj zaposlenih. Dok je CEAK upravljao fabrikom, tražili smo mnogo puta od Vlade da nam dopusti da smanjimo broj zaposlenih, ali naši zahtjevi nijesu bili odobreni. Treći razlog je kurs dolara u odnosu na euro objasnio je Petrušinin.

On je dodao da KAP sada sigurno pravi gubitke.

-Razlog za to je cijena aluminijuma, koja zajedno sa premijom trenutno iznosi 1.700 dolara. Proizvodna cijena

aluminijuma je veća od trenutne cijene aluminijuma na berzi naveo je Petrušinin i dodao da se očekuje da će cijena aluminijuma nakon velikog pada barem malo porasti, ali tek na kraju godine.

CEAK je upravljao KAP-om od kraja 2005. godine do juna 2013. godine, kada je pokrenut stečajni postupak. Stečaj je uveden mjesec dana kasnije, a kupoprodajni ugovor sa Pejovićem potpisan je u februaru 2014. godine.

Odštetni zahtjevi 900 miliona

CEAK je zbog KAP-a pokrenuo dvije arbitraže.

-Odštetni zahtjev za obje tužbe iznosi oko 900 miliona. Uopšte ne sumnjamo da ćemo dobiti arbitražne postupke istakao je Petrušinin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *