Skromni njemački milijarderi

Dodajte komentar

Najbogatije njemačke porodice se bave trgovinom ili su povezane s automobilskom industrijom, a na prvom mjestu ekonomskog časopisa Bilanz i ove godine se nalazi industrijska porodica Schaeffler.

Poznato je da se njemački bogataši, za razliku od svojih klasnih pripadnika u ostatku svijeta, ne vole razbacivati bogatstvom. Za mnoge od njih se ne zna ni kako izgledaju, jer se već godinama nisu pojavili u javnosti.

Vjerovatno i zbog toga liste bogataša svake godine spadaju među najčitanija štiva njemačkih medija. Stoga se s nestrpljenjem iščekivala i lista deset najbogatijih Njemaca koju je objavio ekonomski časopis Bilanz.

Prva na toj listi najbogatijih Njemaca je porodica Schaeffler, vlasnici istoimenog koncerna koji spada među najvažnije dobavljače automobilske industrije. Vlasnici Schaeffler grupe, u koju spadaju i firme poput proizvođača guma Continental, „teški“ su 25 milijardi eura.

Na drugom mjestu sa 23 milijarde se nalazi porodica Reimann, suvlasnici jednog od najvećih hemijskih koncerna na svijetu: Reckitt Benckiser (sa sjedištem u Velikoj Britaniji). Ta firma na tržište izbacuje neke od najpoznatijih proizvoda za domaćinstvo poput Calgona, Cilit Banga ili Durexa.

Na trećem mjestu najbogatijih Njemaca nalazi se Dieter Schwarz, vlasnik koncerna Lidl, koji se sa 20 milijardi eura popeo za jedno mjesto, dok naredna mjesta na listi pripadaju trgovačkim klanovima.

Porodica Albrecht, vlasnici lanca diskonta Aldi, zauzima četvrto i šesto mjesto. Ali, oni bi najvjerovatnije bili najbogatiji u Njemačkoj da svoje carstvo, pa tako i bogatstvo, nisu podijelili na Aldi sjever i Aldi jug.

Na petom i sedmom mjestu se nalaze pripadnici klana Quandt koji svoje bogatstvo imaju zahvaljujući većinskom udjelu u koncernu BMW. Na mjestu 8. nalazi se porodica proizvođača zavrtanja Würth, a na 9. mjestu se nalazi osnivač softverskog koncerna SAP Hasso Platner.

Ipak, najbogatiji Njemci na globalnim listama bogataša ne uspijevaju ući ni na listu 20 najbogatijih. Najbogatiji Njemac Georg Schaeffler se tako nalazi tek na 21. mjestu Forbesove svjetske liste milijardera.

I inače se među prvih deset na Forbesovoj listi nalaze tek tri milijardera koji ne žive u SAD. Časopis Bilanz, međutim, navodi kako su liste najbogatijih osoba na svijetu tek stvar procjene. U mnogim slučajevima se bogatstvo ne može ni procijeniti.

Izvor: Capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *