Trump i nije tako dobar investitor kao što svi misle

Dodajte komentar

“Potreban je mozak da bi zaradili milione”, kaže slogan iz društvene igre Donalda Trumpa. “Potreban je Trump za zaraditi milione”. Čini se kako je taj slogan skriva više istine nego što bi Trump želio da prizna, piše Vox.

Analiza National Journala ustvrdila je da bi Trump bio još bogatiji da nije radio – ništa, te da je 1970-tih jednostavno uložio svoju imovinu na berzi.

Da je ovaj poznati biznismen i republikanski predsjednički kandidat uložio svoj udio u očevoj kompaniji nekretnina u zajednički fond dionica njujorške berze 1974., danas bi imao gotovo 3 milijarde dolara, zahvaljujući tržišnom napretku u protekle četiri decenije. Detaljna analiza Bloomberga ustanovila je kako Trumpova ukupna imovina vrijedi 2.9 milijardi dolara, dakle oko 100 miliona manje nego što bi imao da je svoj novac jednostavno uložio na burzi. Forbes Trumpovo bogatstvo procjenjuje na 4 milijarde dolara.

Warren Buffet je poslovao 22 puta bolje

Kompanija za nekretnine Trumpovog oca Freda 1974. vrijedjela je 200 miliona dolara.  Donald Trump, jedan od petero braće i sestara naslijedio je 40 miliona dolara. Kada bi neko taj iznos uložio u S&P 500 (indeks berze New Yorka) u avgustu 1974. , te kada bi reinvestirao sve dividende, ne izvlačio gotovinu i ne bi platio investicione troškove, u avgustu 2015. završio bi sa zaradom od 3.4 milijarde dolara. Uključe li se u priču faktori poput poreza na dividendu, njegova zarada ne bi pala ispod 2.3 milijarde dolara.

Te 1974. Warren Buffett imao je bogatstvo vrijedno 40 miliona dolara, baš kao i Trump. Danas se Buffetovo bogatstvo procjenjuje na 67 milijardi dolara, odnosno 22 puta više nego što, prema Bloombergovoj analizi, posjeduje Trump.

Da je Trump na berzi počeo ulagati 80-tih godina, bio bi znatno bogatiji nego što je danas. 1982. Forbes je Trumpovo bogatstvo procjenjivao na 200 miliona dolara. Da je tada taj novac uložio na berzi, danas bi imao 6.3 milijarde dolara nakon plaćenog poreza na dividendu, dakle gotovo sigurno više nego što ima sada. Da je svoj novac na berzi uložio 1988., kalkulator berze New Yorka sugeriše da bi danas imao 11.3 milijarde.

Izvor: Telegram

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *