Slovenija isplatila prvog štedišu Ljubljanske banke iz BiH

Dodajte komentar

Slovenija je juče potpisala nagodbu za plaćanja štednje unaprijed sa Azizom Sadžakom, jednom od tri bosanske štediše, koji su u julu prošle godine dobili tužbu protiv Slovenije i Srbije presudom Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP).

To je pilot presuda ESLJP u Strasbourgu u slučaju Ališić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije od 16. jula 2014. godine, koja Sloveniju obavezuje da preduzme sve potrebne mjere za otplatu neisplaćenih starih deviznih depozita u podružnicama Ljubljanske banke Sarajevo i Zagreb. Prijateljska nagodba sa Sadžakom sprovedena je na temelju zakona, koji je usvojila u junu Skupština Slovenije, piše ljubljansko Delo.
“Nagodba koju smo sklopili je potvrda da su rješenja u zakonu prava”, uvjerena je državna sekretarka u Ministarstvu finansija Irena Sodin.

Odluka Sadžaka (među trojicom koji su tužili banku imao je najveći zahtjev i zajedno s kamatama u roku od 30 dana dobio je gotovo 100.000 eura) da usvoji rješenje iz slovenačkog Zakona je dokaz da smo na pravom putu i da je Zakon pravičan za pitanja sukcesije, kazala je Ana Petrič.

Da je slovenački zakon pravičan i u skladu s presudom ESLJP takođe je potvrdio Sadžakov advokat Mujčin Bešlo, koji je objasnio da je ponudu Slovenije za prijateljsku nagodbu već prihvatila i drugi štediša Ljubljanske banke Sarajevo Emina Ališić. Treći  u presudi ESLJP, Sakiba Šahdanovi ima potraživanja od srpske Investbanke. ,

Poravnavanje je za Mujčina važna poruka za druge neisplaćene štediše koji su “bombardovani dezinformacijama, poluinformacijama i netačnim informacijama.” On je upozorio da je odluku o adekvatnosti slovenačkih pravnih rješenja za štediše donijelo isključivo Vijeće Evrope i “da ne nasjedaju na druga rješenja, koja pozivanjem na barikade nude razna udruženja, pravnici i pojedinci”.

Na ESLJP je protiv nasljednica SFRJ podneseno 1.850 tužbi u ime oko 8.000 štediša, tako da je pilot presuda u ovom slučaju važan presedan za sve ostale. Štediše će moći da počnu da ulažu zahtjeve za isplatu 1. decembra ove godine. Za podnošenje prijava će imati 25 mjeseci do kraja 2017. Detaljne upute će biti dostupne 2. novembra, kada je će sovenački ministar finansija izdati letak koji će biti objavljen u Narodnim novinama i u svim dnevnim novinama u BiH i Hrvatskoj, a u Ministarstvu finansija je navelo da će relevantne informacije takođe objaviti na svojoj internet stranici.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *