Napreduju radovi na “svemirskom brodu” kompanije “Apple”(video)

Jedno od posljednjih pojavljivanja u javnosti Stiva Džobsa (Steve Jobs), nekadašnjeg direktora komapnije “Apple”, bilo je na skupštini grada Kupertina, na kojoj je predstavio veliki projekat izgradnje novog sjedišta kompanije, koje su mnogi prozvali “svemirskim brodom” i dizajnerskim remek-djelom. Radovi na tom objektu traju već neko vrijeme, pa u kompaniji “Apple” planiraju da će prva faza biti gotova tokom sljedeće godine ili početkom 2017. godine, nakon čega će oko 13.000 zaposlenih te kompanije preći u nove kancelarije.

Prema ideji Stiva Džobsa, ta zgrada ima oblik velikog prstena sa staklenim zidovima, a u njenom središtu biće velika zelena površina.

Posebno je zanimljivo što će taj kompleks imati jednu od najvećih solarnih elektrana na svijetu i sve potrebe za energijom dobijaće iz obnovljivih izvora energije, tako da će imati i pozitivan uticaj na okolinu.

Nakon prve faze izgradnje samog prstena, tokom sljedećih godina izgradiće se i okolne zgrade, a vrijednost cijelog projekta, koji potpisuje arhitektonska kompanija “Forster + Partners” iznosi oko 5 milijardi dolara, što, s obzirom na količinu novca na računu kompanije “Apple”, za tu kompaniju i nije previsok iznos.

Do sada su na portalu “YouTube” i na nekim Internet stranicama objavljeni videozapisi i fotografije u kojima je prikazan napredak radova na “Apple” zgradi, prenosi “zimo.dnevnik.hr”.

eKapija

Check Also

Top 10 najvećih kompanija u Indiji

Kada je Indija bila domaćin 13. samita BRICS-a u septembru 2021., bila je šesta po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *