Koje kompanije su berzanski šampioni?

Dodajte komentar

Rast gigantskih razmera koji su postigli tehnološki divovi poput “Epla” i “Gugla” svima je poznat, ali iznenađujuće, oni ipak nisu berzanski šampioni.

U posljednjih devet godina dogodio se ogroman napredak i promjene u svijetu visoke tehnologije. Sa sve većim tehnološkim napretkom rasle su i akcije firmi iz ove oblasti, kao i broj korisnika njihovih usluga.

Međutim, kada se pogleda lista najboljih investicija na berzi u proteklih devet godina, vidi se nešto neobično – vodeća mjesta ne zauzimaju najveće tehnološke kompanije.

U samom vrhu su dvije kompanije koje tu niko ne bi očekivao.

Zvijezda rasta je sajt ’’Priceline.com’’, koji pomaže korisnicima da pronađu najpovoljnije cijene avio-karata i hotela. Smatra se da su akcije te firme porasle za više od 4.500 odsto.

Druga kompanija koja se izdigla iznad ’’Gugla’’, ’’Epla’’ i ’’Neftlika’’ je korporacija koja proizvodi energetska pića ’’Monster’’. Ova kompanija trenutno proizvodi najprodavanije hladno piće koje koristi američka vojska.

U cijelu priču savršeno se uklapa navodna anegdota po kojoj je osnivač ’’Epla’’ Stiv Džobs namamio Džona Skalija da pređe iz ’’Pepsija’’ i postane jedan od direktora ’’Epla’’ riječima: ’’Da li želiš da prodaješ slatku vodu do kraja svog života ili želiš da pođeš sa mnom i preomijeniš svijet?’’

Sada se čini da je u posljednjih devet godina slatka voda (sa malo guarane) pobijedila ’’Eplove’’ akcije. Naravno, to ne znači da je ’’Monster’’ promijenio svijet na dublji način nego ’’Epl’’, ali su našli način da svojim akcionarima donesu veliki povratak novca.

1

 

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *