Svjetske banke najavile tužbu protiv Hrvatske

Dodajte komentar

Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Group Alpe Adria AG najavile su podizanje tužbe protiv Vlade frepublike Hrvatske ukoliko ne odustane od zakona o konvertovanju kredita u eure, odnosno ako Vlada odluči da primijeni ono što je najavila,  stoji u zajedničkoj izjavi najvećih banaka u stranom vlasništvu koje posluju u Hrvatskoj. Kako stoji u njihovom današnjem saopštenju koje prenosi Bloomberg, “plan Hrvatske da konvertuje kredite u švajcarskim francima krši zakone Evropske unije i bilateralne ugovore o ulaganju”.

Da podsjetimo, iako je ministar Boris Lalovac rekao nedavno da će se krediti mijenjati u eurske prema tržišnom kursu koji vrijedi na dan konverzije, Ministarstvo finansija još je jednom promijenilo mišljenje.

Razlog tome je, kako se čini, tehnička nepripremljenost. Na kraju, oni koji rade na izmjeni zakona su shvatili da je zamisao o tržišnom kursu malo komplikovana pa su se odlučili za jednostavnije rješenje, po uzoru na poljski zakon koji je, prema pisanju Bloomberga, takođe sporan.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *