Slovenci neće da im se oprosti dug

Dodajte komentar

U prvih mjesec dana otkako se u Sloveniji primjenjuje zakon o otpisu dugova najsiromašnijima – molbe da im se oproste dugovanja podnijelo je tek oko 700 građana.

Zakon je u parlamentu prihvaćen prije tri mjeseca bez ijednog glasa protiv, ali je odbijen predlog opozicione Udružene ljevice da otpis dugova obuhvati više prezaduženih, kao i da se spriječe deložacije građana nad kojima banke sprovode zapljene.

Molbe za otpis dugova primaju se još dva mjeseca, a na tu mjeru socijalne solidarnosti imaju pravo oni koji su u prvoj polovini ove godine primali socijalnu pomoć ili zaštitni dodatak, ratni veterani bez primanja i porodice s mnogo djece.

Program otpisa dugova najsiromašnijima vlada premijera Mira Cerara prethodno je dogovorila s petinom opština u državi, s velikim brojem firmi u državnom vlasništvu i nekim privatnim firmama, različitim komunalnim poduzećima i teleoperaterima, ali i s Novom Ljuubljanskom bankom (NLB) koja će ugroženima otpisivati svote do najviše 1.000 eura.

Podaci o do sada pristiglim molbama govore da je interes za otpis dugova manji nego što se računalo prilikom usvajanja zakona, prenosi Hina i podsjeća da je vlada tada navodila da bi na tu meru moglo da ima pravo oko 100.000 ljudi.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *